Anders Halldén tar emot på egenhändigt renoverade 1800-talsgården Stora Bryna i Angerdshestra. I bältet har han helgdagskniven. Till vardags blir det lite enklare varianter, men att det alltid hänger en kniv i bältet, det är självklart för en man som har just knivar som sitt största intresse.

Fakta: Anders Halldén

Aktuell: Med nya bok om Anders Zorns knivar

Ålder: 67 år

Bor: På egenhändigt renoverade gården ..

Fakta: Anders Halldén

Aktuell: Med nya bok om Anders Zorns knivar

Ålder: 67 år

Bor: På egenhändigt renoverade gården Bryna 6 i Angerdshestra

Familj: Fru Mariamia, barnen Mattiaz och Emelie, tre barnbarn. Katten Veitsi (som betyder kniv på finska)

Känd som: Konsthantverkare och initiativtagare till Jönköpings marknad

Intressen; Kulturhistoria

Läser: Facklitteratur

Ser på tv: Dokumentärer

Äter: Min frus kötträtter

Önskar: Äga ännu en Zornkniv

Motto: Att överleva

– Det inleddes redan när jag som liten pojke var hemma hos farfar Nils i sommarstugan och såg hans knivar. Så småningom fick jag ärva dem och där startade också mitt intresse för att själv samla på knivar.

In i väggen

Anders Halldén är född i Göteborg, men växte upp i Jönköping.

– Jag utbildade mig till maskiningenjör på Teknis i Jönköping. Jag fick arbete på Fläktfabriken och senare på Stifab där jag var datachef. 1993 kom jag till Kranes i Skillingaryd och ingick där i ledningsgruppen. Det var mycket arbete och jag var alltid den som var först på jobbet och den som gick sist hem.

Det slutade med en rejäl smäll. Han drabbades av en rad fysiska symptom som var förstadiet till ett utmattningssyndrom.

– Jag gick in i väggen och sedan dess har jag aldrig varit mig lik. Numera tål jag inte stress. Stress ger mig symptom som gör att jag glömmer, att jag tappar synen eller drabbas på andra sätt.

Greps av gröna vågen

Under den här tiden hade Anders Halldén också blivit husrenoverare.

– Min hustru Mariamia och jag hade drabbats av gröna vägen och köpt hus på landet. Det var rivningsföreläggande på huset när vi köpte det 1979. Det tog fem år att renovera det i stort sett från grunden. Jag ville återställa huset i ursprungligt skick och bevara så mycket som möjligt av originalmaterialet. Till vår hjälp hade vi .länsmuseipersonal som gav goda råd.

På tomten har Anders Halldén med sitt stora intresse för timmerhuskultur också byggt andra fastigheter. Bland annat det hus som är samlingslokal och ateljé. Han är nämligen konsthantverkare också. 2012 utnämndes han till Jönköpings läns hemslöjdsförbunds mästarslöjdare. Han har också varit representerad på Liljevalchs.

Kräsen samlare

Nu har reumatisk värk i stort sett gjort det omöjligt för honom att fortsätta att göra de fantastiska träarbeten som han har blivit känd för, bland annat ormskålar, vikingaskepp och kosor. Och knivar förstås.

Men de flesta av de 50-talet knivarna hemma i huset, den ena vackrare och mer utsirad än den andra, är dyrgripar som andra har gjort.

– Jag är en väldigt kräsen samlare i dag, säger han. Man är ute efter det allra finaste som har gjorts.

Och vad kan då vara finare än en alldeles äkta Morakniv designad av ingen mindre än konstnären Anders Zorn?

– Att äga en av de knivar han designat var högsta drömmen, men den var ouppnåelig. Att dessutom försöka hitta en av de knivar som Zorn gjorde, men som inte längre har gått att spåra, det var en än mer ouppnåelig dröm.

Trodde han, ja! Men då såg han den där anspråkslösa auktionsannonsen och förstod direkt det som inte auktionsfirman förstod – nämligen att detta var just en av de knivar som Anders Zorn hade gjort!

En sån nervpress"

Och nu följde ett rafflande drama med höga insatser.

– Utgångspriset var 2 500 kronor, men det steg hastigt när fler knivsamlare insett vilken raritet detta var. Efter en rejäl nervpress i flera timmar så var kniven min!

100 000 kronor kostade den! Många hade väl ansett ett sådant köp vansinnigt, men icke en knivsamlare. Och inte heller hustru Mariamia som generöst gratulerade till dyrgripen.

Praktverk

Men Anders Halldén är inte bara ägare till en unik kniv. Han är också en kännare i branschen och har nu kommit med ett praktverk om just knivar. Boken ”Anders Zorns knivar” ges ut i samband med den utställning av Anders Zorns knivar som nu visas på Zornmuseet i Mora.

Och där är man förtjust naturligtvis.

”Det är med stor tillfredsställelse som Zornmuseet nu bidrar till att publicera den första boken om Zorns knivar. Halldén har lyckats identifiera alla de knivar Zorn lät göra och redogör för var och en av dem. Det är en insats som Zornmuseet är mycket tacksam för”, skriver museidirektör Johan Cederlund i bokens förord.

Fortsätter leta

I utställningen på Zornmuseet finns nu också Anders Halldéns hundratusenkronorskniv. Den har precis som de andra knivarna också en mycket speciell ägarhistoria.

– Min bok handlar om Anders Zorns knivar och om dem han gav bort dem till. Mottagare var bland andra Carl Larsson, prins Eugen, en landshövding och en generalkonsul Axel Lagrelius. Det var just Lagrelius kniv, som man trodde var förlorad, jag köpte för 100 000 kronor.

Alla de knivar som Zorn lät tillverka är genom Anders Halldéns forskning identifierade, men två av dem är fortfarande försvunna. Kniventusiasten Anders Halldén fortsätter alltså att leta.