Under veckan har börshandeln i Kina stoppats två gånger på grund av kraftiga kursras. På torsdagen föll kurserna, liksom i måndags, med över sju procent vilket ledde till automatstopp i handeln på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen. Under fredagen såg det bättre ut. Shanghaibörsen steg med cirka två procent och i Hongkong 1,2 procent. Även i Stockholm återhämtade sig börsen.

Telefonerna ringer

Christian Janmar har dock märkt av de senaste dagarnas börsoro.

Fakta: Börsen åker upp och ner

Stockholmsbörsen inledde starkt på fredagen med en uppgång på 2,4 procent som sedan sjönk..

Fakta: Börsen åker upp och ner

Stockholmsbörsen inledde starkt på fredagen med en uppgång på 2,4 procent som sedan sjönk till mellan 0,2 -1,0 procent. Volvo och Nokia var bland de bolag som gick starkast under fredagen.

Stockholmsbörsen har hittills i år fallit med 4,5 procent. Det kan jämföras med Shanghais över tolv procent.

— Det är alltid så att telefonerna börjar ringa mer. Det är privatsparare som vill få råd och en del känner också oro över sina placeringar, säger han.

Och han talar om ett dilemma. En sparavkastning utan ekonomisk risk är svårt.

— Vi har en börsoro just nu i Kina samtidigt som vi har en extremt låg ränta . Det innebär att pengar på banken eller att spara i räntepapper knappast ger någonting och för dem som vill spara i aktier, exempelvis i Asien, får göra det med en större risk än på mycket länge.

Sprid riskerna

Den vanliga frågeställningen blir då hur riskbenägen man är som person och om man behöver ta ut pengar på kort eller lång sikt.

— Behöver man inte pengar på kort sikt är det nog bättre att tänka långsiktigt och sitta kvar i båten som man säger. Sparare som är mer oroliga kan exempelvis trygga sina pengar i mer vanliga bankkonton eller någon strategisk fond med den risk som man själv önskar. Viktigt är att inte satsa på en enskild marknad. Sprid över flera branscher och marknader.

Hur tror du börsåret kommer att utvecklas?

— Det är omöjligt att säga. Krig och oro har alltid en påverkan men långsiktigt finns det en gyllene regel. De företag som går bra och har en god framtidsstrategi är värda att satsa på. Och i Sverige är det många företag som går bra just nu, säger Christian Janmar.