– Jag har tagit med mig min fru på den resan, vi bildar en duo som jag känner utforskar framtiden.

Mark Olson

Född: 18 september 1961 i Minneapolis, Minnesota.

Bor i Joshua Tree, Kalifornien.

Är en amerikansk..

Mark Olson

Född: 18 september 1961 i Minneapolis, Minnesota.

Bor i Joshua Tree, Kalifornien.

Är en amerikansk country- och rockmusiker.

Är känd som medlem i The Jayhawks och The Original Harmony Ridge Creekdippers och som soloartist.

Senaste soloplattan ”Goodbye Lizelle” kom ut i oktober 2014 och fick fyra av fem i betyg av ansedda Rolling Stone och Mojo Magazine.

Aktuell: ger en konsert på Spira på fredag kväll med sin fru, norska Inguinn Ringvold.

Mark Olson hade kört fast för elfte gången i sitt musikliv, men var tacksam över att ha kommit ut levande från en tre år lång återförening med klassiska The Jayhawks. Ett countryrockband han bildade tillsammans med Gary Louris i Minneapolis 1985.

– Vi var färdiga med varandra, den här gången för gott. Vad som exakt ligger bakom beslutet behåller jag för mig själv, klargör Olson i en tågkupé på turnéspåret någonstans i Sverige.

Olson steg åt sidan första gången 1995, under Jayhawks storhetstid. Han rökte sedan fredspipa med Louris, gjorde några plattor ihop, för att slutligen bli osams igen. ”Slå mig, det är ju det du vill”, sa en vid tiden neddrogad Louris i mikrofonen inför den chockade publiken.

– Jag gjorde mitt jobb, Louris lovade att lägga ner bandet, men höll inte sitt ord, säger Olson.

Hatkärleken de två frontmännen emellan är omvittnad och kan när den fungerade som bäst tillskrivas flera lysande låtar inom americana-genren, inte minst hitsingeln ”Waiting for the sun” från 1992. Just när grungevågen rasade som värst sökte plötsligt ett gäng unga musiker efter sina rötter, i countrymusiken.

– Vi växte upp i Dylan-bältet, berättar Olson, i en stad som erbjöd ett kreativt samtidigt livsbejakande musikliv, man hängde i skivaffärer på dagarna och rockklubbar om nätterna.

– Man upptäckte nästan bortglömd musik som The Flying Burrito Brothers, Merle Haggard och förstås The Band. För mig personligen var det som att hitta in den amerikanska själen, det satte igång en livslång skapandeprocess, säger Olson.

– När jag till slut fick gå och lyssna på min store idol Rick Danko (The Band) och ta in hans mjuka, försiktiga flöde på instrumenten insåg jag hur mycket jag har att lära, kvar att utforska. En lycka, drivkraft och inspirationskälla jag öser ur varje dag.

Din senaste platta ”Goodbye Lizelle” blev hyllad i ansedda Mojo Magazine!

– Tjejen som recenserade hajade grejen, att jag strävar efter att synkronisera poesi med melodin.