Vädrets makter var på deras sida. De kunde ha fått snöblask, men i stället sken vårvarma solstålar dem i ansiktet när de klev ut från kyrkan för bara en vecka sedan.

Fakta: Antal giftermål per månad

Totalt 93 221 svenskar gifte sig år 2013. Nedan följer antal nygifta personer per månad 2013. P..

Fakta: Antal giftermål per månad

Totalt 93 221 svenskar gifte sig år 2013. Nedan följer antal nygifta personer per månad 2013. Populärast för bröllop var augusti medan månaden med minst antal giftermål var januari.

Januari: 4 049 personer

Februari: 4 502 personer

Mars: 4 953

April: 4 849

Maj: 8 775

Juni: 14 819

Juli: 13 167

Augusti: 15 953

September: 7 745

Oktober: 5 167

November: 4 541

December: 4 701

Fotnot: I statistiken ingår bara personer som var folkbokförda i Sverige, varför det vissa månader blir ojämnt antal.

Paret som bor i Jönköping gifte sig i Forserum där Alexandra är uppvuxen. Himlen sprack upp precis lagom till bröllopsfotograferingen. På en snötäckt sjöis förevigade de sin dag.

– Det kunde inte ha blivit bättre. Vi tog bilder både inomhus och utomhus för man vet ju aldrig hur vädret ska bli, särskilt inte på vintern. Men det var helt vindstilla ute och solen värmde, säger Alexandra, som innan bröllopet hette Ahlin.

 

Drygt 47 procent av brudparen som gifte sig 2013 vigdes på sommaren. Under augusti vigdes cirka 7 900 par per månad, att jämföra med februari då antalet giftermål var runt 2 250 par.

Vanligaste veckodagen för bröllop är dock lördag. Och i år inföll alla hjärtans dag, den 14 februari, just på en lördag. Så valet att gå till kyrkan mitt i vintern kändes kanske inte helt otippat trots allt.

Men det största skälet till Alexandras och Simons datumval var att Alexandra fyllde 30 år just denna dag.

– När vi började pratade om bröllop så diskuterade vi vintern på en gång. Vi ville gifta oss en lördag och att vi nu kunde kombinera bröllop, min födelsedag och alla hjärtans dag passade bra, säger Alexandra.

 

Hon tycker att det finns en charm i vintermörkret, mysfaktorn kan bli hög. Paret hade gjort egna ljuslyktor till festlokalen, glasburkar pyntade med jutesnöre stod på borden. Och då festen hölls i Fjällstugan skapade utsikten över ett upplyst Jönköping en vacker kuliss på kvällen.

– Ett bröllop blir något som lättar upp i vintern, säger Alexandra.

Även familj och vänner tyckte att det var roligt att bjudas till på bröllop i februari.

– Många sa innan att de såg fram emot det. Det händer ju inte så mycket annat vid den tiden, säger Simon.

 

Paret Vittgård saknade inte högsommarvärmen, då det lätt kan bli lite svettigt. Att det i stället var råkallt i Jönköping under festen var inget större problem tycker de.

– Funderar man på att ha ett vinterbröllop tycker jag inte att man ska tveka på det. Vädret kan såklart vara lite hur som helst, men på vintern är man ändå mest inomhus så det behöver inte påverka så mycket, säger Alexandra.

Det kan dock vara bra att vara ute i god tid med planeringen, inflikar Simon. Vintertider är sjukdomstider. Bara två veckor innan bröllopet blev både han och Alexandra sjuka.

– Men tack vare att vi låg bra till med planeringen så hade vi "råd" att vara sjuka, säger Simon.