Alla är välkända globala jättar som använder en ”double irish”, ett avancerat skatteupplägg där köpta varor och tjänster faktureras från Irland och sedan skickas vidare till skatteparadiset i Bermudas. I stort sett helt utan skatt.

Några exempel.

Trender

Att ge av sin tid…

#årets_julklapp #integrera_mera

Robotdammsugare ..

Trender

Att ge av sin tid…

#årets_julklapp #integrera_mera

Robotdammsugare –årets julklapp

#verkligen?

E-handel av julklappar

#slår_nytt_rekord?

15:00 Kalle Anka - fortfarande_relevant?

#Netflix, HBO, SVTPlay, Viaplay

Apple hade 2014 osannolika 454 miljarder kronor i global vinst. I Sverige nådde Apple en omsättning om blygsamma 410 miljoner vilket motsvarar försäljning av exempelvis 63 000 Iphones.

Resultatet på sista raden? Fyra miljoner kronor. Det motsvarar en vinst på cirka en procent. Den vd som levererar in ett så dåligt resultat med en unik marknadsposition hade omgående fått sparken.

Apples skatt på vinsten då? Cirka 700 000 kronor till vår gemensamma kassa.

Världens största digitala nätverk, Facebook väntas leverera 47 miljarder i global vinst för 2015. 2014 omsatte Facebook 54 miljoner i Sverige men detta tack vare den nybyggda serverhall i Luleå som sköter om driften. Naturligtvis har svenska skattebetalare stått för en del av byggkostnaden med 100 friska och pigga statliga miljoner.

Nåväl. Facebooks skatt till vårt välfärdssystem för 2014 blev hela tolv miljoner kronor. Det tar alltså ungefär åtta år för den svenska staten att hämta tillbaka de 100 investerade miljonerna. Bara en sådan sak.

Totalt betalade våra älsklingar Apple, Linkedin, Google och Facebook tillsammans hela 22 miljoner i vinstskatt förra året.

Röster höjs nu världen över att vi måste skapa ett mer rättvist skattesystem. G20-länderna har under flera år uppmärksammat detta problem med avancerad skatteplanering och arbetar med ett helt nytt regelverk. Tanken är företagens vinst ska beskattas i det land där varan konsumeras.

Visst blir jag förbannad och provocerad över att mina älsklingar uppvisar en så låg vinstskatt.

Men funderar vi en vända till på vad G20:s förslag betyder för företaget Sverige är det dags att bli uppmärksam och samtidigt lite orolig.

Samma regler kommer självklart att tillämpas på våra svenska exporterande företag. Eftersom vi också är väldigt duktiga på att just sälja våra produkter till andra länder är den stora frågan hur nya regelsystem kommer att påverka framtida skatteintäkter till den svenska ekonomin.

Frågan för svenska ekonomer och politiker är såklart vilka länder som blir vinnare och förlorare när skatt på intjänad vinst inte längre beskattas i hemlandet utan tillfaller de länder där varan eller tjänsten har en stor marknad.

Myntet har två sidor. Frågan är vilken sida vi vill ha?