Husföretaget på den lilla orten någon dryg mil utanför Nässjö såg dagens ljus 1956 då entreprenören Sigge Orresjö startade bolaget under namnet Orresjös fabriker. Han hade efter en resa i USA blivit fascinerad av byggandet av mobila bostäder genom industriell tillverkning. Byggnaderna som byggs är lätta att flytta om behoven i ett område skulle förändras.

Stora företag

I takt med att Sverige gick på högvarv behövdes det fler skolor, förskolor, gruppboenden och kontorsbyggnader. De största kunderna i dag är landets kommuner men också stora företag som Volvo och Vattenfall. Förskolor dominerar produktionen.

— Det har varit en spännande resa och företaget har klarat sig väl genom hög- och lågkonjunkturer, Visst har det lagts varsel när byggandet gick ned efter finanskrisen men många uppsägningar har kunnat dras tillbaka, säger Ola Adolfsson.

Nya beställningar

Vi möter honom på kontoret i slutet av januari då det fortfarande ligger snö på marken utanför. De senaste månaderna har det dock varit högtryck inne i fanriken. En anledning är att det behövs fler bostäder i takt med den ökade mängden flyktingar i Sverige.

— Vi har fått mycket förfrågningar om asylboenden. Det är allt från Migrationsverket till kommuner som undrar och antalet beställningar har också ökat. I dessa står det ofta inte vad man ska använda modulerna till, det kan ju röra sig om allt från asylboenden till studentlägenheter. Det är ju ingenting nytt att det råder en allmän bostadsbrist på många orter

Modulerna byggs effektivt i fabriken och en stor del av inredningen i exempelvis badrumsmiljöer kan sättas på plats. Modulerna sätts efter transport med trailers sedan ihop på byggplatsen.

Fakta: Cirka 200 anställda

Flexator har i dag runt 200 anställda, 125 jobbar i Anneberg, ett 60-tal i fabriken i Gråbo ..

Fakta: Cirka 200 anställda

Flexator har i dag runt 200 anställda, 125 jobbar i Anneberg, ett 60-tal i fabriken i Gråbo utanför Göteborg och dessutom finns en enhet i Eslöv med ett tiotal anställda. Bolaget anses som ett av de ledande inom modulhusbyggande.

Flexator omsätter ungefär 450 miljoner kronor.

Boverket bedömer att det under en tioårsperiod i Sverige behövs byggas 600000 bostäder totalt sett. Förra året byggdes det cirka 30000 bostäder.

Enbart småhusproduktionen hamnade runt 7000, i slutet av 1980-talet var det över 25000 småhus som byggdes.

Lång leveranstid

— Oavsett vad det är så tar det några veckor att bygga färdigt i fabriken och ytterligare ett antal veckor ute på byggplatsen, sedan är det inflyttningsklart. Nu har vi ett flertal byggprojekt i gång över stora delar av landet. En ny beställning i dag skulle innebära leverans i september oktober, säger Ola Adolfsson.

Annebergsföretaget och Jönköpings kommun har till exempel några projekt på gång med så kallade modulhus. Det omdiskuterade flyktingboendet på Samset är ett av dem. Enligt Ola Adolfsson beräknas det även bli tal om nyanställningar under året.