Minns ni 1936? Mellankrigstiden. Det är inte så många som gör i dag, men så länge har godis tillverkats hos Gunnars konfektyr. Allt startades av Gunnar Fransson i Jönköping. Han sålde godis på Västra torget i 60 år. Numera sköts tillverkningen av sonen Kjell Fransson.

— Jag kan inte förstå att det är 80 år sedan det startade, tiden går så fort, säger Kjell Fransson.

Efter alla år säljer han i Jönköping fortfarande godis på marknaden nästan varje lördag. Denna dag befinner han sig i Apelskift utanför Habo. Dit flyttade familjen och tillverkningen på 50-talet.

— Vi håller på det gamla. Det är roligt att hålla igång traditioner, säger han.

Ing-Britt Karlsson från Habo är på besök i butiken. Hon har handlat här i 50 år, minst.

— Jag har varit med sedan begynnelsen. Mina föräldrar var bekant med Gunnar, säger hon och fortsätter:

— Det är så speciellt med hemmagjorda grejer. Det är verkligen handarbete och det är gott godis, äkta vara.

Hon är viktig

In i lokalen förbi butiken sker tillverkningen. Ett hav av godis dyker upp. I ena hörnet står Kjells mamma Marianne Fransson och hjälper till med julgodis. Hon har lagt sin själ i detta och har jobbat i firman i 68 år.

— Här har vi slitit morgon till kväll, men vi har klarat oss i alla år, säger hon och fortsätter med ett stort leende:

— Semester har vi aldrig hört talas om.

Gunnar Fransson var lantbrukarson. Ensam med sin mamma började han som ung att försörja henne genom att tillverka och sälja karameller. Senare startade han Gunnars konfektyr och hade butik på Kungsgatan i Jönköping.

Åren gick och godiset har hela tiden varit en central punkt i familjen Franssons liv. 1979 började Kjell arbeta med konfektyr med sin far och blev delägare i företaget 1985. I slutet av 90-talet gick fadern bort.

— Det är så fantastiskt roligt att Kjell ville fortsätta, nu håller han i alla trådar, säger hon.

En familjetradition

De tillverkar över 30 olika sorters godis. Mintkyssar är populärast, speciellt i juletid. Klassiskt för Gunnars konfektyr är också ekollon i marsipan med hatt av choklad. Det har inte varit helt oproblematiskt, svåra tider och tidskrävande, men de senaste åren har Kjell märkt av ett ökat intresse för det som är handgjort med kärlek. Småskaligt och närproducerat är trendigt.

— Hantverk börjar bli uppskattat igen.

I nästan 40 år har han arbetat med godis. Ett vägval i livet som har gjort godistillverkning till familjetradition.

— Det har blivit så, jag tycker att det är roligt. Jag trivs med det jag håller på med.