Tjejer är sällsynta i ishockeyns värld. Men HV71:s damlag är på frammarsch och förhoppningar finns att laget tar plats i riksserien nästa år. Det är en av anledningarna till att klubben nu gör en rejäl satsning för att få fler tjejer in i idrotten. Sara Jakobsson, vice kapten i damlaget, ska leda projektet.

I dag finns, förutom damlaget, inga rena tjejlag i HV71. En handfull yngre flickor har dock valt att spela med pojklag.

Sara Jakobsson, som kommer från Landsbro, började själv spela med grabbarna när hon var yngre, vilket hon tror har påverkat henne positivt.

– Vill man ha ut maximalt av sig själv är det bara bra att spela med killar så länge det går, för det blir tuffare när man kommer upp i åldrarna, säger hon.

I dag är Sara 23 år. Hon har spelat för olika klubbar, senast för Brynäs, och hon lägger ner all sin lediga tid på ishockeyn.

Damlaget spelar i division 1 och både Sara och klubben har förhoppningar om att laget ska ta sig upp i högsta serien nästa år. Det innebär ishockey på elitnivå. Trots det går det inte att jämföra damernas förutsättningar med herrarnas.

– Vi betalar för att få spela. All utrustning och alla klubbor får vi köpa själva, säger hon.

Laget har åtta schemalagda träningspass i veckan. Eftersom tjejerna går i skolan eller jobbar på dagarna måste all träning ske på kvällstid.

– Det låter så bittert när man pratar om det, men vi är inte absolut inte bittra. Här känner vi att vi har styrelsen och klubben med oss, de stöttar med resekostnader och vi har fått ett omklädningsrum där vi kan ha våra grejer, säger Sara.

För bara några år sedan, innan damlaget blev en del av HV71, tvingades tjejerna fara runt till olika isar i kommunen för att få träningstider.

Trots att situationen har förbättrats säger Sara att det är en bit kvar innan tjejer och killar är jämställda inom idrotten. Hon är medveten om att det är pengar och publikintresse som många gånger får styra.

– Men vi hade en hel del publik vid vår första match, det var jätteroligt. Och det berodde nog mycket på att herrspelarna spred information via sociala medier om att vi skulle spela, säger Sara.

HV71 satsar nu på att få fler flickor till idrotten genom ett treårigt projekt. Fritidsnämnden har beviljat 96 000 kronor för det första året. När det är klart sker en utvärdering och därefter kan det blir aktuellt med nya pengar.

Tanken är att tjejer ska lockas att börja spela ishockey genom besök i skolorna, med intressanta föreläsningar och med provträningar i HV71.

– Vi behöver bygga upp tjejverksamheten på sikt. Går vi upp i högsta serien kommer vi att behöva ett utvecklingslag, ett B-lag helt enkelt, säger Sara jakobsson.