I tisdags lämnade Jönköpings-Postens biträdande redaktionschef Marie Johansson Flyckt in en ansökan om allmän sammankomst på Västra torget till 1 maj nästa år.

Fakta: Jönköpings många ansikten

Jönköpings många ansikten kommer att hållas på följande platser:

Jönköping: Östra torget..

Fakta: Jönköpings många ansikten

Jönköpings många ansikten kommer att hållas på följande platser:

Jönköping: Östra torget, Hoppets torg, Idas park, Lundströms plats, Råslätts centrum och Österängen centrum (på Västra torget har Jönköpings-Posten sökt tillstånd för att högtidlighålla tidningens 150-års jubileum)

Huskvarna: Esplanaden, Mjölkafållan, Viktoriaplan, Öxnehaga centrum

Öriga kommundelar: Centrala Bankeryd, Gränna, Norrahammar, Taberg, Tenhult och Lekeryd.

I dag lämnar kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) in en ansökan om allmän sammankomst på Västra torget och 16 andra allmänna platser i kommunen.

– De två senaste åren har Jönköping varit en ockuperad stad. Det är dags att återta staden och visa upp de värden vi är stolta över. I vår kommun får alla plats, säger Mats Green.

Mats Green säger att det handlar om ett kulturevenemang som heter "Jönköping med många ansikten" som ska äga rum på 1 maj nästa år. Kommunledningen har under en längre tid diskuterat och planerat frågan om att söka tillstånd för ett evenemang den 1 maj 2015. Beslutet fattades av ett enhälligt ledningsutskott i måndags, den 5 maj.

– Vi vill bygga vidare på det fantastiska engagemang vi såg på 1 maj i år. Vi måste slå vakt om varumärket Jönköping.

Kommer det här försvåra för dem som vill fira 1 maj på ett traditionellt vis?

– Givetvis inte. Vi tänker inte ta plats för någon. Den frågan är ett fall för den tillståndsgivande myndigheten, säger Mats Green.

Jönköpings-Postens redaktionschef Mats Ottosson:

– Vi har fått den här idén var för sig. Vi är jätteglada på JP och Hallpressen att vi kommer kunna göra detta tillsammans med kommunen. Vi hoppas kunna göra 1 maj till en riktig folkfest utan bråkmakare. JP firar också 150 år av tryckfrihet och yttrandefrihet.

Men ska JP demonstrera?

– Vi ska inte demonstrera. Vi ska ha folkfest. Vi ska organisera detta gemensamt och det ska inte gå ut över de som vill fira en traditionell 1 maj.