Familjen Thörn Huotari från Eskilstuna deltog på HV:s sommarhockeyskola och drabbades av caliciviruset. "Från vår klubb Linden hockey blev alla 13 spelare sjuka" säger Maarit (till höger). På bilden syns också pappan Robert samt barnen Jonathan, Maja och Ella. Foto: Privat

Magsjukekaos på HV:s hockeyläger

Mellan 100 och 150 personer ska ha insjuknat i magsjuka under HV:s sommarhockeyskola. - Under fredagen var det totalkaos. Det stod ungdomar på rad och kräktes, säger Maarit Thörn Huotari, förälder till en av deltagarna. Orsaken ska vara ett calicivirus, eller i folkmun: vinterkräksjukan.

HV:s sommarhockeyskola fick en tråkig avslutning. Under torsdagen och fredagen insjuknade många av de 270 deltagarna i magsjuka, enligt uppgifter till Jönköpings-Posten ska det handla om mellan 100 och 150 stycken.

Bland de drabbade fanns Maarit Thörn Huotaris son Jonathan. Hon, och resten av familjen från Eskilstuna, var också med under veckan och beskriver dramatiska scener.

– Under fredagen var det kaos. Då stod ungdomar på rad och kräktes utanför bensinmacken i närheten och personalen släpade på nerspydda madrasser. Det var som en film. Föräldrar bar ut avsvimmade barn över sina axlar.

Denna bild bekräftas också av andra föräldrar som Jönköpings-Posten har varit i kontakt med.

Christoffer Davidsson, ungdomsansvarig på HV71, bekräftar att flera av deltagarna drabbats av magsjuka, men hur många som ska ha insjuknat kan han inte svara på.

– Vi gick ut med ett mejl under fredagen till alla föräldrar och informerade om vad som har hänt, och sedan har det funnits ledare på plats som tagit hand om barnen.

Många av deltagarna har bott på hotellet Scandic Elmia som ligger intill Kinnarps Arena och hotelldirektören Charlie Hedberg säger att de senaste dygnen har varit hektiska.

– Många av deltagarna bor själv på hotell utan föräldrar och ledarna har fått ta ett oerhört stort ansvar. Sjukdomen har verkat hålla sig inom HV-gruppen. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger Hedberg.

Prover som tagits på deltagarna visar att det rör sig om ett calicivirus, det vill säga vinterkräksjuka, något deltagarna informerades om under söndagseftermiddagen via mejl. Både klubben och Scandic beklagar det inträffade.

Regler för kommentarer