När mötesdeltagarna öppnat sina plånböcker föll den helige andes eld över dem. "Fire!", skrek Garnfeldt, och deltagarna föll mot golvet. Musikerna spelade lovsånger medan en kvinna låg kvar mellan kyrkbänkarna och skakade som av ett epileptiskt anfall, medan Kanal 10-pastorn Owe Carlsson hängde över henne och skrek: "I Jesu namn!"

FAKTA: Jens Garnfeldt

Jens Garnfeldt, 49, är pastor i Københavns Bibeltrænings Center. Han gick i Livets Ords bibelsk..

FAKTA: Jens Garnfeldt

Jens Garnfeldt, 49, är pastor i Københavns Bibeltrænings Center. Han gick i Livets Ords bibelskola på 1980-talet och har beskrivits som en dansk Ulf Ekman.

Han blev känd i Sverige förra sommaren efter att han påstått sig ha väckt döda till liv. Efter det har han hållit flera direktsända väckelsemöten på Kanal 10.

I år planerar han hålla väckelsemöten i flera städer runt om i Sverige.

Människor grät. Människor skrattade. Flera gick fram till mannen, som påstås ha väckt döda till liv, och bad honom om hjälp med sina sjukdomar. Och utanför kyrkdörrarna stod alla de som inte rymdes in i lokalen och väntade på att den danske profeten skulle komma ut till dem.

Vi talar inte om tältmöten på 1960-talet. Vi talar inte den amerikanska södern. Vi talar om Jönköping för fem dagar sedan.

Jag har följt Jens Garnfeldt sedan förra sommaren. Då började jag och min kollega på Aftonbladet, Susanna Nygren, granska den kristna tv-koncernen Kanal 10. Vi avslöjade bland annat hur koncernen varje år samlar in 20 miljoner kronor i kollekt - och att tv-pastorerna kör runt i dyra bilar för delar av pengarna.

Det var då vi som av en slump stötte på Jens Garnfeldt. Han var huvudattraktionen på Jesusfestivalen i Älmhult. Han presenterades som en dansk profet, som någon som har direktkontakt med Gud.

Då var det få i Sverige som visste vem han var. Men det ändrades när Garnfeldt berättade om hur han, i Jesu namn, hade väckt döda till liv.

Enligt honom ska en mamma i Kenya ha bevarat sitt döda barn i tre dagar. Hon visste att den danske profeten skulle komma till hennes hemtrakter och väntade därför med begravningen. Garnfeldt säger att han ryggade tillbaka när kvinnan lade det kalla liket i hans händer. Hon bad honom väcka barnet till liv - och han skrek: "I Jesu namn, jag befaller livet att komma tillbaka till det här barnet." Och barnet började gråta.

Så var det i alla fall om vi ska tro Jens Garnfeldt.

Vetenskapligt sett kan det han beskriver aldrig ha skett. Och trots att han ofta filmar sina möten. Trots att vi lever i en tid då var och varannan människa har en mobil i fickan. Trots det finns det ingenting som dokumenterar det han säger.

Innan ni dömer mig som en sekulär journalist, som jag har kallats av Kanal 10, så ber jag om att få presentera mig själv. Min pappa är präst. Min farfar är präst. Min farfars syster var en av Finlands första kvinnliga präster. Jag har arbetat om kyrkvaktmästare och konfirmationsledare. Kristendom är inte främmande för mig. Jag har vänner och bekanta som säger sig ha upplevt mirakel.

Att granska Jens Garnfeldt handlar nämligen inte om att kritisera religion, kristendom eller tron på mirakel. Det handlar om att granska just Jens Garnfeldt.

Frågan är inte om vi tror på Gud. Frågan är om vi tror på den danske mannen i den svarta kostymen.

När mötet i International Church i Jönköping i helgen hade pågått i två timmar avslöjade Garnfeldt att Gud hade talat direkt till honom. Och Gud hade varit väldigt specifik.

– Han sa att i kväll finns det tio människor som kan ge 10 000. Det finns över tjugo som kan ge 5 000. Det finns flera som kan ge 1 000, berättade Jens Garnfeldt.

Och sedan bad han deltagarna att lyssna på den helige ande – medan den helige ande berättade för var och en hur stor summa de skulle skänka.

– En del av er kommer att uppfatta en summa som är svår att omfatta. Men om gud talar till dig så vet han också att han kommer att ge dig förmågan att omfatta det, sa Jens Garnfeldt.

Sedan delades det ut blanketter för autogiro ifall den heliga ande hade talat om större summor än någon mötesdeltagare hade råd att betala på en gång.

Om vi utgår från att Jens Garnfeldt verkligen är en profet. Om vi tror att Gud talar till honom och vill att vi ska skänka pengarna till honom – ja, då är det fantastiskt. Men precis som Bibeln varnar för falska profeter kan det också vara precis tvärtom.

Pengarna som skänktes i lördags gick inte till fattiga eller till utlandshjälp. De gick inte till ett nytt högtalarsystem eller någonting annat konkret. Nej, pengarna gick till Jens Garnfeldts egen stiftelse. Och hur de pengarna kommer att användas vet bara han själv och människorna runt honom.

Vi kan inte veta vad Jens Garnfeldt har för avsikter. Däremot vet vi att det har funnits pastorer som, sett till vad som händer på mötena, har gjort exakt det han gör och som senare har erkänt att de gjorde det för pengarna. Ett av de kändaste exemplen är den amerikanske väckelsepredikanten Marjoe Gortner. Filmen "Marjoe", där den unge predikanten avslöjar sina knep, vann en Oscar för bästa dokumentärfilm 1972.

Gortner var ateist. Men precis som Garnfeldt påstod han sig ha direktkontakt med Gud. Han påstod att han hade genomfört mirakel. Och han lockade tusentals människor till sina väckelsemöten. I dokumentärfilmen avslöjar han själv hur det gick till när åkte från stad till stad för att lura kristna på pengar.

Den som ser dokumentären kommer att se närmast exakt likadana scener som de vi bevittnade i International Church i lördags. När ateisten Gortner ljög sig igenom sina väckelsemöten började människor tala i tungor. Människor föll mot golvet när han rörde vid dem och låg där skakande i närmast epileptiska anfall i tron att den helige ande kommit över dem.

Gortner förklarar effekten han hade på människor med ren psykologi. Stämningen han byggde upp i kyrkosalen berörde de troende. Och när de var som mest berörda tryckte han till dem med handen plötsligt och snabbt och skrek så högt han kunde: "In the name of Jesus". Människorna han rörde vid föll ihop, om inte av annat, så av ren chock. När människor faller på Garnfeldts möten rör han vid dem plötsligt och snabbt och skriker så högt han kan: "Fire!".

Fördelat på fyra väckelsemöten såg, enligt arrangörerna, runt 1 000 människor Jens Garnfeldt i Jönköping. De som inte rymdes in i lokalen stod timme efter timme kvar utanför kyrkdörrarna för att få en skymt av den danske profeten.

Efter granskningen i höstas hörde pastorer från flera delar av Sverige av sig till mig och Susanna Nygren. De tackade oss för granskningen. De tackade oss för att vi avslöjade det de själva inte vågar tala om.

Även pastorer i Jönköping har sagt till mig att de själva förfasas över det som sker men inte vågar tala om det i sin församling för att de vet att flera församlingsmedlemmar tror på Jens Garnfeldt.

Börjar det inte nu vara dags för er, som arbetar inom församlingarna, att öppet säga vad ni egentligen tycker?

Andreas Söderlund