Att sågverket har haft sina bättre och sämre tider vet de flesta i Sandsjöfors om. Men beskedet om dess nedläggning kom nog som en kalldusch för de flesta. Ett 40-tal anställda tvingas nu sluta.

— Detta är ett slag mot landsbygden. Jag har både vänner och bekanta som arbetar där och jag vet även familjer där båda parter jobbar på sågverket, säger Pia Patriksson, ordförande i Sandsjöbygdens samhällsförening.

Affären påverkas

Sågverket har också varit viktig för Sandsjöfors lokala affär då en del utav dem som jobbar där köper frukost eller handlar innan de åker hem. Affären levererar även varor till sågverket.

— Affären överlever precis som det ser ut i dag. Varje människa som handlar påverkar affären så det är klart att nedläggningen berör handeln, säger Pia.

Även Christina Johansson som jobbar i affären vittnar om att många på sågverket är kunder där. Men hon försöker ändå se det hela positivt.

— Många kanske inte har någon annan utbildning att falla tillbaka på. Men jag har varit i samma situation själv och det gick bra. Jag var äldst när jag blev uppsagd men fick jobb först, berättar Christina Johansson.

En dominoeffekt

Men det är inte bara affären som påverkas av nedläggningen.

– Kommunikationen är redan dålig som den är och skolan och förskolan måste fyllas. Då är det viktigt med ett stort företag här, säger Pia Patriksson.

Hon menar också att ungdomar som bott i Sandsjöfors på senare tid har flyttat tillbaka igen.

— Hur blir det för dem nu? Risken är att många hus kommer att bli sommarstugor istället. Allt blir en dominoeffekt. Många är nog väldigt ledsna, säger Pia Patriksson.

Tillträde förbjudet

— Vi vill inte uttala oss till tidningen som det ser ut i nuläget. Det är även olämpligt att prata med de anställda just nu, säger sågverkets platschef Anders Romhagen till tidningen.

– Vi släpper inte in pressen på området. Det är olagligt att komma in utan tillstånd, tillägger Per Rodert, vd för Rörvik Timber.