Det är första gången Årets unga kvinnliga ledare i Jönköpings län prisas.

Av de runt 100 namn på ledare länet över som allmänheten har lämnat in presenterar juryn nu 30 personer som utmärker sig. Här finns bland annat hotellägare, herrlagstränare och en ridskolechef. Alla är de under 35 år, de inspirerar sin omgivning, de är handlingskraftiga - och de är förebilder.

— Det som utmärker dem är att de är förebilder som har uppvisat någon form av resultat i sitt ledarskap, oavsett om de jobbar ideellt, på företag eller inom offentlig sektor. De har uppvisat handlingskraft, ambition och har stor potential, säger Helena Nordström, projektledare för årets unga kvinnliga ledare och representerat för Jönköpings fältrittklubb.

Bakom initiativet står just Jönköpings fältrittklubb och det stöds av Hallpressen och en rad andra företag och organisationer.

Fokus jämställdhet

Genom att lyfta fram unga kvinnliga förebilder ska Årets unga kvinna öka jämställdheten bland länets ledare.

Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 visar att Jönköping ligger i botten nationellt. 28 procent av länets chefer är kvinnor. Det här vill aktörerna bakom projektet ändra på.

— Att lyfta fram förebilder är ett effektivt sätt att förändra så att det förhoppningsvis blir hälften kvinnor, hälften män bland ledarna i vårt län, säger Helena Nordström.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt som det senaste decenniet är den fördelningen uppnådd först 2039.

— Sedan får man väl hoppas att det är en exponentiell kurva, men vi kan inte bara sitta still och vänta, vi behöver påskynda utvecklingen. Jönköpings fältrittklubb hoppas att detta kan vara ett litet bidrag, att vi påminner människor med makt om att det är en viktig fråga och att vi gör det på ett positivt sätt, säger Helena Nordström.

Vinnaren presenteras vid en ceremoni på länsresidenset den 25 februari.