Jag kan förstå att det är svårt att få plats, i den lilla kiosken på hörnet fanns paket på hyllor, skåp och golv. Personalen fick liksom vada mellan påsar och paket. Men vad ska jag säga? Släkten är stor. Det betyder många paket. Jag är "trigger-happy" när det gäller köpknappar.

Jag är långtifrån ensam. 2014 konstaterade HUI research att fler än var tredje konsument i Sverige mellan 18-79 handlar på internet åtminstone en gång per månad. Hur det ser ut i år vet jag inte, men det finns inget som tyder på att det skulle ha mattats av. Internet är smidigt, särskilt i julhandeln.

Orka ge sig ut i decemberregn, mörker och hets. Det är lättare att ligga i soffan med en kopp te och klicka hem saker med sin mobil och några pepparkakor till det.

I internetbutiker är det enkelt att söka, läsa omdömen och recensioner. Det är aldrig någon kö till kassan. Förlåt mig, butikerna på gatan, men återkom gärna när ni kan slå det.

Den absolut största fördelen med internet är möjligheten att kunna göra prisjämförelser. Med några tryck på skärmen får du upp var surfplattan är några kronor billigare. Samma märke, kvalitet och garanti. Busenkelt. Det är så enkelt att det är skrämmande. För vad händer med en stadskärna när allt är enklare och bättre att köpa på nätet? Det kan kännas avlägset, men det är inte långt bort. Det finns appar som skannar streckkoder och letar upp var produkten finns att köpa till lägst pris. Det är troligtvis inte i den butiken där du skannar varan. Hur framtidssäkra är våra butiker?

En påminnelse om det digitala hotet/möjligheten kom för ett tag sedan.

Jag var inne på Göteborgs konstmuseum. De har en fin butik med mycket böcker och prylar. Ett medelålders kvinna, troligtvis turist, botaniserade liksom jag bland fulla hyllor och bord. Plötsligt fick hon syn på en liten låda längst upp på en hylla, som hon började prata om med sin man på bred amerikanska. Jag tittade nyfiket på vad det var de här amerikanerna intresserade sig för. Lådan var ett pussel med barnboksförfattaren Lena Andersons karaktär Linnea. Ni vet, hon med hatt som älskar trädgårdar. En klassisk barnboksserie.

Den amerikanska kvinnan ropade dit expediten, som tog fram en stege för att klättra upp på hyllan för att ta ner lådan. Kvinnan frågade om det var Linnea från böckerna. Det var det. Sedan bad hon expediten att hålla upp lådan medan hon grävde i fickorna. Vips hade hon sin telefon i landskapsläge. Klick, klick.

Och sedan sa hon det där som påminde oss om världen vi lever i. Det fanns ingen skam i hennes röst.

"I'll buy it on Amazon".