Berit och Eilert Eng var i Gränna på utflykt och hittade blåbärsodlingen. Foto: Jonna Andersson

Uppgränna är paradiset för alla blåbärsälskare

För att komma hem med korgar fulla av blåbär krävs att du vet om de rätta gömställena. Ett av gömställena hittar du på Lillamattsa blåbärsodling.

Självplockning av jordgubbar är en populär semestersyssla som många uppskattar. Men självplockning av skogens blåaste bär är inte lika vanligt förekommande.

Den blåbärstokige får kämpa ute i skogen för att stilla sitt begär om den inte vet vart den ska vända sig. I Uppgränna ligger gården Lillamattsa som har haft blåbärsplockning sedan 2005.

Trädgårdsbär

Fakta: Amerikanska blåbär

För att komma hem med korgar fulla av blåbär krävs att du vet om de rätta gömställena, vilk..

Fakta: Amerikanska blåbär

För att komma hem med korgar fulla av blåbär krävs att du vet om de rätta gömställena, vilket också gett dem namnet trädgårdsblåbär.

Bären växer i klassar och är mer lättplockade än de i skogen.

Trädgårdsbären är både större och sötare än skogsbären.

Blåbär är fulla av antioxidanter och antocyaniner som är effektivt mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

Bärodlingen är en av ett tiotal blåbörsodlingar som finns i Sverige. Här odlas trädgårdsblåbär som är både större, sötare och mer lättplockade än blåbären i skogen.

– Jag satte en planta, sen blev det två och på den vägen var det. I dag har vi två fält som går att plocka av och blåbären är uppskattade. I år är första gången vi plockar från norra fältet, säger Fredrik Rosenquist.

Uppskattade bär

Blåbären kom tidigt i år och bland plantorna trängs både turister och återkommande bärplockare. Att plocka blåbären tar sin lilla tid och kräver tålamod. Bären plockas ett i taget och kan både frysas in och göras till sylt. Besökarna Eilert och Berit Eng föredrar blåbär med grädde och lite socker.

– Vi har våra egna blåbärsplantor på sommartomten i Nässjö men kände för en liten utflykt idag och hamnade här. Blåbären är fantastiskt goda, säger Eilert Eng.

– De är goda med grädde och lite socker. Men idag blir det nog en blåbärstårta, säger Berit Eng.

Regler för kommentarer