Alicia Vikander vann i natt en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen "The Danish girl". Foto: TT
Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander på nattens Oscarsgala precis då juryn meddelat att Alicia Vikander får en Oscar för bästa kvinnliga biroll för insatsen i "The Danish girl". Foto: Chris Pizzello

Vikanders oväntade koppling till Vaggeryd

Alicia Vikander vann i natt en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen "The Danish girl".
Den första svenska skådespelaren som vinner en Oscar på 41 år.
Vad få vet är att Alicia Vikanders familj har koppling till Vaggeryd och Jönköping.

Alicias Vikanders mamma Maria Fahl och hennes yngre syskon växte upp i Vaggeryd och gick hela grundskolan i kommunen. Maria Fahl gick sedan sin gymnasieutbildning på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping. Efter att ha tagit studentexamen flyttade Maria Fahl och resten av familjen till Göteborg. Där kom hon senare att gifta sig med Svante Vikander och 1988 föddes dottern Alicia Vikander.

Mamma Maria Fahl Vikander har också en gedigen skådespelarbakgrund. Hon utbildade sig på Statens scenskola i Malmö 1976-1979 och har länge varit verksam inom teatern i Göteborg. Maria Fahl Vikander har också haft roller i en hel del filmer och tv-serier, den senast aktuella var dramaserien "Ängelby" som visades i SVT i höstas.

– Jag kan inte formulera detta mer än att jag är oerhört stolt över att hon på så kort tid har fått så stor genomslagskraft och så mycket beundran för sina filmer och prestationer. Det är jättestort, säger Maria Fahl Vikander till SVT:s Rapport.

Regler för kommentarer