Malin Wengholm valdes på fredagen till ny ordförande i regionstyrelsen av Moderaternas regionfullmäktigegrupp. Foto: Johan Lindblom
Malin Wengholm, 40 år, från Jönköping blir nu den högst uppsatta politikern i Region Jönköpings län. Foto: Johan Lindblom
Det fanns ett stort intresse hos media i länet att få en intervju med nya ordföranden i regionstyrelsen. Foto: Johan Lindblom

Wengholm (M) blir ny regiontopp

Utmanaren Wilander slagen i en omröstning

Malin Wengholm, nybliven 40-åring från Jönköping, tar sig an det mäktigaste politiska uppdraget i Region Jönköpings län.
Det står klart efter att Moderaternas regionfullmäktigegrupp har sagt sitt.

I mitten av januari lämnade Håkan Jansson (M), 66 år, besked att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i regionstyrelsen. På fredagen blev det klart att hans efterträdare blir Malin Wengholm (M).

Hon var valberedningens kandidat. Men det fanns som vi tidigare har skrivet en utmanare på posten: Anders Wilander (M), 61 år, från Tranås. Han föreslogs av det tunga namnet Martin Hytting.

Det blev omröstning när moderata regionfullmäktigegruppen tog beslutet. Malin Wengholm fick tio röster och utmanaren Anders Wilander fem röster.

Under pressträffen som hölls strax efter bedyrades att det inte fanns några hård ord i den moderata gruppen efter valet och att förloraren ska ha tagit förlusten "som en man", före detta ishockeyspelare som han är.

— Vi politiker är vana vid val och att det bara finns en kandidat som kan vinna. Det finns ingen konflikt, sa Ing-Marie Paulsson, länsordförande för Moderaterna.

"Hon är driven"

Malin Wengholm som alltså gick vinnande ur striden beskrivs så här av valberedningens ordförande Britt Johansson:

— Hon är driven och påläst och alltid beredd att arbeta hårt. Hon är genuint intresserad av de regionala frågorna och sjukvårdsfrågorna.

Själv beskriver Malin Wengholm sig som en bondtös, hon är uppvuxen på landet utanför Tibro, som är van att kavla upp ärmarna och hugga i.

Hon är nu regionråd i Region Jönköpings län samt ordförande i nämnden arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA). Hon hade även politiska uppdrag i dåvarande landstinget under förra mandatperioden.

Är gymnasielärare

Hon är utbildad gymnasielärare och bor i Jönköping. Hon har tidigare varit bosatt i Värnamo där hon hade politiska uppdrag, bland annat som ordförande i tekniska nämnden.

Nu kommer Malin Wengholm att bli länets mäktigaste politiker med det yttersta ansvaret för en budget på nästan elva miljarder kronor och omkring 10 000 anställda i Region Jönköpings län.

— Jag är väldigt, väldigt glad över att få det här förtroendet som också förpliktigar. Jag är beredd att ta mig an uppdraget och arbeta hårt för att vi ska bli den fjärde största tillväxtregionen i landet, sa Malin Wengholm.

Tillträder i maj

I och med att hon tar ett steg uppåt blir alltså det politiska uppdraget som regionråd tillika ordförande i ANA vakant. Här kommer nu Moderaternas valberedning att inleda en ny valprocess.

Den 19 april ska regionfullmäktige formellt ta beslut om ordförandeskapet i regionstyrelsen, liksom vem som får uppdraget som regionråd och ANA-ordförande. Klubbas det igenom där tillträder Malin Wengholm sitt nya uppdrag i månadsskiftet april/maj.

Regler för kommentarer