Det fanns många tecken på att Kulturhusets dag skulle sluta med mer än bara kulturverksamhet. Aktionsgruppen för ett hus i centrum hade satt upp affischer och spridit flyers med ett hemlighetsfullt budskap. "Staden är vår", meddelade de, och "ikväll tar vi den tillbaka".

En banderoll som satts upp högt upp på rådhusets fasad gav en ledtråd. "Elden är lös. Ockupera mera", löd texten.

22.00 började demonstranter, cirka 30-40, samlas vid Resecentrum. Ett demonstrationståg tog vid på Järnvägsgatan. En vagn med en motordriven ljudanläggning, som använts vid tidigare demonstrationer, började pumpa ut musik på Östra Storgatan. Demonstranterna skanderade de vanliga parollerna riktade mot Jönköpings kommuns planer på att ta över verksamheten vid kulturhuset.

Men en paroll var ny: "Ett hus, ikväll, vi tar ett hus ikväll".

Polisen syntes ingenstans, vilket beror på att polisen inte kände till protesten i förväg.

När tåget nådde Norra Strandgatan hade en bil- och busskö uppstått bakom tåget, och till slut dök polisbilarna upp.

En polisbil körde framför, medan en piketbuss och flera patruller följde i släptåg. Aktionsgruppen hade inte sökt polistillstånd. Det skulle snart visa sig varför.

I backen upp mot Rosenlund började demonstranterna springa mot Rosenlunds herrgård, som står tom i väntan på ett politiskt beslut. På några sekunder var hela demonstrationståget som uppslukat. Herrgården var mörk och inte ett ljud hördes.

Polisen, som var där med alla tillgängliga resurser, upprättade en avspärrning mot rosariet mitt emot herrgården.

Poliserna på plats försökte få kontakt med någon inne i huset, men lyckades inte. "I huset spelades live-musik och poesi lästes upp", skriver aktionsgruppen på Facebook.

Utanför samlades snart sympatisörer som uppenbarligen känt till planerna. De spelade musik och häcklade poliserna på plats.

När en polis med megafon varnade demonstranterna för att de riskerade fängelse för ohörsamhet mot ordningsmakten och olaga intrång om de inte frivilligt kom ut, låg en konfrontation i luften.

Den uteblev. Istället hävde polisen plötsligt avspärrningen.

– De kommer inte att stanna därinne, de kommer lämna huset men bara om ni lämnar det först, sa en kvinna till polisens insatsledare.

Därefter, runt 00.45, lämnade samtliga poliser platsen. Efter några minuter kom husockupanterna ut och förenades med sina jublande vänner. "Vi har tagit ett hus", ropade de bland annat.

– Intrånget och den icke tillståndsgivna demonstrationen hade inte ett straffvärde som motiverade att sammankomsten (i huset) skulle upplösas. De störde heller ingen och det var inga stora värden som riskerade komma till skada. Ingen är misstänkt för brott i nuläget, men utredningen får visa om vi kan hitta någon ansvarig, sa vakthavande befäl Bo Kellert.

Kommunalrådet Mats Green (M), som är demonstranternas ärkefiende, skrädde inte orden.

– Jag beklagar att demokratiskt fattade beslut inte respekteras och att man tar till brottsliga åtgärder, sa han till Tv4Nyheterna.

Polisen har inlett förundersökning om brott mot ordningslagen och olaga intrång. De som identifierades av polisen igår kan kallas till förhör idag.

Husockupationen var symbolisk, enligt sympatisörer på plats. Kulturhuset blev möjligt genom en husockupation - av brandstationen 1982 – och de tillfälliga ockupanterna ville visa att om kommunen tar över det kommer ett annat hus att ockuperas.

"Med aktionen vill vi uppmärksamma hur Jönköpings politiker försöker förändra staden. De vill reducera staden till en plats för lyxkonsumtion och kulturellt utarmade skrytbyggen, vi vill att staden ska vara en levande plats som tillgodoser sina innevånares behov och begär. Samtidigt som våra hyror stiger och kulturföreningar tvingas lämna sina lokaler satsar pamparna i kommunhuset miljarder på vräkiga palats för "finkultur" som naturligtvis bara är tillgänglig för den som kan betala för sig", skriver aktionsgruppen på Facebook.

Aktionsgruppen kallar sig "helt fristående" från Kulturhusföreningen, som dock också hade medlemmar på plats igår.

Kommunen har lämnat in en stämningsansökan till Jönköpings tingsrätt för att få Kulturhusföreningen avhyst från kulturhuset. …

Se också Jönköpings-Postens liverapportering från husockupationen, med video och bilder.

Text: Nils Wadström och Patrik Chi.