Styrelsemöte i skogen? I en hängmatta? Nu finns en ny konferensanläggning på KFUM-gården, Vidablick. – Gunget, det händer något med tankarna då, säger Anders Johansson på företaget Friluften.

Det kallas för floating, företeelsen då en person ligger i en tank med salt vatten för att uppnå en känsla av viktlöshet. Floating påstås dämpa stress och ångest, främja kreativitet, problemlösning och inlärning.

På KFUM-gården, Vidablick finns numera en anläggning med liknande koncept ovan jord. Det friluftsanpassade mötesrummet har fått namnet "skogsfloating". Cirkelformationen ska efterlikna dåtidens möten invid lägerelden, fast i mer flytande form.

– Det är den femte anläggningen i Sverige, berättar Anders Johansson på företaget Friluften som levererat produkten.

– Det finns två lägen på anläggningen, dels konferensläge där man sitter upprätt, dels rekreationsläge där man ligger mer tillbakalutad.

En del av tankarna med mötesanläggningen är att främja kreativiteten och skapa ett jämlikt och avslappnat samtalsklimat. Den som tänker att den är för tjock eller att det ska regna eller bli kallt, får komma på en bättre ursäkt till chefen som bokat in skogsmötet. Den svagaste länken i anläggningen ska hålla för en vikt av över ett ton. Presenningsväggar och tak finns som komplement till konferensanläggningen, så även fårplädar att ha under sig på vintern.

– Det fungerar egentligen som allra bäst på vintern. På sommaren kan det finnas flygfän som bits, säger Anders Johansson.