Annons

Annons

Annons

Torsbo

Speeddating till jobb via bemanningsföretag

Till Jobbchansen på Fenix den 22 mars inbjuds arbetssökande och företag som vill träffa varandra genom ”Speeddating”.

Viktoria Önneby från Arbetsmarknadsenheten, AME, samarbetar med Katrin Svensson från Arbetsförmedlingens företagsrådgivning i satsningen på Jobbchansen. Tidvis jobbar de även annars under samma tak.

En gång i tiden anmäldes alla jobb av arbetsgivarna till Arbetsförmedlingen. Dit gick i sin tur de arbetssökande. Antingen för att träffa en arbetsförmedlare eller för att ta med sig ett exemplar av tidningen Platsjournalen, att studera hemma i lugn och ro.

Annons

I dag hittar de flesta jobb genom andra kanaler. Men i Jobbchansen samarbetar resterna av Arbetsförmedlingen med kommunala AME, som i sin tur främst jobbar med grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Orsakerna kan vara språksvårigheter, ”fel” utbildning, funktionshinder eller annat som gör att man kan behöva mer hjälp än de flesta att hitta jobb.

Annons

— Här vänder vi oss annars till alla som söker jobb, säger Viktoria Önneby. Det kan vara vanliga gymnasieelever, vuxenelever eller sådana som vill byta jobb.

Verktyget de jobbar med är Speeddating, en metod som med framgång har använts i Jönköping under minst 10 år.

— Det börjar med att företagen som bjudits in gör en kort presentation av vilka de är, varpå deras representanter går till på förhand bestämda stationer. Dit går sedan de arbetssökande för att presentera sig och höra vad företagen har att erbjuda, berättar Katrin Svensson.

Företagen som kommer att finnas representerade den 22 mars är: Flodin bemanning, Manpower, One Partner Group, Uniflex, Hooks herrgård, AQ, Mastec, Ture Johanssons Trävaru, Vaggeryds kommun och TM-huset.

Som synes handlar det till stor del om indirekt rekrytering. Bemanningsföretagen kan anställa för vidare uthyrning av arbetskraft eller på uppdrag av ett företag.

— Vi kan redan nu flagga för att Power - tidigare Expertlagret - behöver ett 30-tal personer, medan kommunen behöver 150 sommarjobbare, säger Katrin.

Ofta tvingas företagen inse att de som är intresserade saknar viktiga kunskaper. På denna lista toppar ritningsläsning, kunskaper om toleranser, kvalitetsarbete, truck- och traversbehörighet. Den som utbildar sig kan få jobb som lagerarbetare, CNC-operatör, svetsare och montörer inom el och hydraulik eller som parkarbetare.

— Många jobb på tekniska förvaltningens parkavdelning kräver att man har B-körkort. Det kan även krävas för jobb inom äldreomsorgen - vilket är den kommunala sektor där arbetskraftsbristen är störst, förklarar Viktoria Önneby.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan