Annons

Annons

Annons

Redaktionen tipsar om saker att göra i helgen

Text

Vad ska man hitta på i helgen egentligen? JP:s redaktion tipsar om en skön, rolig och spännande helg i Jönköpingsområdet.

Här är sex saker som du kan göra i helgen i Jönköping med omnejd.

Fotoutställning och boksläpp

Fotografi från Angelica Elliotts projekt Rågsved.

KONST. I helgen öppnar en ny fotoutställning på Österängens konsthall. Det är fotografen Angelica Elliott som skildrar Stockholmsförorten Rågsved inifrån. Titta in på hennes Instagram-konto för att se några av hennes vackra ögonblicksbilder från vardagen i området.

Annons

Annons

LITTERATUR. Aktuellt i helgen är också boksläppet på Stadsbiblioteket. Författaren är yogaläraren Anna Bjärkvik från Jönköping som har skrivit barnboken "En känsla av mig". Boken är utgiven av Carl-Johan Forssén Ehrlins förlag som nu även har börjat ge ut andra författares böcker och illustrationerna är skapade av konstnären Caroline Midbeck.

Mer information: Läs mer om fotoutställningen på Österängens konsthalls hemsida. Bokreleasen hålls på Stadsbiblioteket i Jönköping lördagen den 17 mars, klockan 11.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Hälsosamt och stärkande (i närmiljön)

Hög mysfaktor i Hestra nu.

VINTERSPORT. Glöm fjällen - åk till Isaberg! Anläggningen ligger mindre än en timme från Jönköping - söderut - men erbjuder ändå exotiskt vintersportlandskap, kryddat med gästande danskar såväl som skåningar. Har ni som vår familj inte en slalompinal hemma så var lugn, hyrsystemet är effektivt (tips: registrera er i förväg) och ekonomin inte för blodig (cirka 300 kr för helt kit för en vuxen). Sedan tillkommer förstås liftkort. För matintag finns utöver försäljning även flera eldstäder där korvgrillning, eller i mitt fall ärtbiffsgrillning, går strålande. Ut och njut!

Annons

Mer information: Allt du behöver veta inför turen finns på Isaberg Mountain Resort.

Annons

Nina Marjavaara är redaktör för JP Helg

Irländskt firande eller musikalisk nostalgitripp

Black Anemone spelar på Saint Patricks day på Spira.

IRLÄNDSKT. Det är den tiden på året igen. Det är dags att dricka Guinness (eller annan alkoholhaltig eller alkoholfri dryck), skråla irländska visor och vara glada. Det vill säga, det är irländarnas stora festdag Saint Patricks day. I Jönköping uppmärksammas det säkerligen på de flesta pubarna, men det stora firandet görs på Spira. Under lördagen blir det både konsert med folkpunkarna Black Anemone och även en irländsk session med Up the Wall där musiker som tar med sig instrument kan vara med och spela. Visst låter det som en riktig helkväll!

NOSTALGI. Jönköpingsbandet Dexter har inte spelat ihop på 15 år nu, men bandet som bland annat innehåller Jönköpings mest produktive musiker Johan Forsman och sångaren Björn Elm har bestämt sig för att göra comeback för en spelning. Anledningen är att det är 20 år sedan de släppte sin demo "Out of spite". Platsen de återupplever gamla minnen på är Dirty Dicks och tiden är lördag kväll.

Mer information: Saint Patricks day på Spira arrangeras på lördag, irländska sessionen börjar vid 17.30 och konserten med Black Anemone sätter igång 19.00. Biljetter går att köpa på Smot:s hemsida. Dexter spelar på Dirty Dick's Saloon på lördag med start 22.

Annons

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Samtal om litteratur rakt in i örat

Emilia Söelund och Sophia Magasanik gör Smålands Litteraturpodd.

Annons

LITTERATURPRAT. Oavsett om du ska ta en helgpromenad eller bädda ner dig på soffan tycker jag att du ska slänga ett öra på Smålands Litteraturpodd! Podden görs av mig och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund och finns på JP.se och Itunes. Jag må vara lite partisk, men jag vågar säga att Litteraturpodden är en intressant och spännande resa i litteraturens magiska värld, där vi varje avsnitt reder ut en frågeställning. Vad krävs för att en novell ska vara bra? Hur hittar man läslusten igen? Behövs verkligen Nobelpriset i litteratur eller Augustpriset? Låna oss ditt öra och få svaren! Perfekt för ruskiga helgdagar! Trevlig helg, så hörs vi i podden!

Mer information: Smålands Litteraturpodd görs av Jönköpings-Postens kulturavdelning. Det senaste avsnittet hittar du här.

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan