Annons

Annons

Annons

Byarum

Klart för avvattning på södra Logpoint

Uppdraget att avvattna området i södra änden av Stigamo-området/Logpoint har gått till ett företag från Jönköping.

Det nu avverkade området, Stigamo etapp 2, sett från Lagastigen/Riksettan mot påfarten till motorvägen.

Den som åker norrut på väg 30 och fortsätter mot Jönköping längs motorvägspåfarten kan, efter viadukten över Lagastigen/Riksettan, se Stigamo etapp 2 sträcka sig fram mot gränsen till etapp 1.

Annons

Annons

Innan någon företagsetablering blivit aktuell på Vaggeryds kommuns del av Logpoint, Stigamo etapp 1, togs det redan i januari beslut om att starta exploateringen av etapp 2. Det är här det finns utrymmer för lite större tomter. I jämförelse med etapp 1, som är på totalt 20 hektar, finns det i söder hela 170 hektar.

Besvärlig mark

– Men området består, delvis, av besvärlig mark där grundvattnet måste sänkas, varvid åtgärderna måste få en tid att verka. Mot exempelvis riksväg 30 står grundvattnet nästan ända uppe i markytan, berättar Magnus Ljunggren som är chef för tekniska kontoret.

Till avvattningen har det handlats upp en entreprenör. Efter att ha värderat fyra anbud, valdes Strand i Jönköping AB. Beslutet togs på ett extrainsatt möte i tekniska nämnden den 16 mars.

Som du kan se på bilderna här intill har exploateringen redan kommit igång så smått i form av skogsavverkning. Den har utförts främst med den planerade dikesdragningen i åtanke. Vattnet beräknas ledas bort åt söder.

Avvattnat i februari 2019

Avvattningen i söder beräknas vara klar i februari 2019. De första tomterna kan finnas klara till försäljning först om 2-3 år.

På etapp 1 har etableringar fördröjts just på grund av svårigheter med vatten och markens rörlighet. Det har gjort att kommunen har avvaktat med att skriva avtal.

– Där ska allt vara klart till semestern, med kabel, väg och fördröjningsmagasin, berättar Ljunggren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan