Annons

Annons

Annons

Vätterhem gör gigantisk byggupphandling

Text

Vätterhem har genomfört en byggupphandling för tre miljarder kronor. Avtalet omfattar 1 500 bostäder som kommer byggas enligt en ny metod för att hålla nere hyrorna.

– Vi sparar tid på detta, säger Torbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Vätterhem har genomfört en byggupphandling som omfattar 1 500 bostäder i bland annat Öxnehaga.

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem har genomfört en av Sveriges största byggupphandlingar på bostäder. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

- Den här upphandlingen har pågått i ett år. Men i och med att vi gjort detta slipper vi nu göra flera långa och krångliga upphandlingar, vi sparar tid på detta, säger Torbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Annons

Annons

Tre miljarder

Avtalet omfattar omkring 1 500 bostäder som ska byggas fram till 2023 till ett värde av tre miljarder kronor. Byggprojekten kommer genomföras med en gemensam projektorganisation mellan Vätterhem och byggbolagen. Metoder och arbetssätt utgår från Vätterhems hyrestak på 1 600 kronor per kvadratmeter och år. Det här sättet har prövats tidigare.

- Vi har kört fem stycken sådana projekt. Båda parter kämpar tillsammans på ett annat sätt, det blir att man jobbar för projektets bästa, säger Torbjörn Hammerth.

För att spara tid på upphandlingsprocesser har Vätterhem istället tecknat ett jätteavtal som sträcker sig fram till 2023.

Tre bolag vann

De byggbolag som antagits är NCC, Skanska och Serneke. De byggprojekt som påbörjas i år är på Fagerslätt, Strandängen, Vingpennan och Öxnehaga.

Därtill två andra bostadsprojekt som inte ingår i denna upphandling, på Ekhagsringen respektive Samset. Vätterhems mål är att bygga 200-250 bostäder varje år i Jönköping.

Den stora upphandlingen ska spara tid och det nya arbetssättet hålla nere hyrorna men det innebär nya arbetssätt även för Vätterhem.

– Det krävs mycket av vår organisation. Hela Vätterhem måste arbeta annorlunda för att möta upp byggbolagen och bryta ner produktionskostnaderna, säger Torbjörn Hammerth.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan