Annons

Annons

Annons

Sexhandeln i Jönköping

"Jag vill krossa fördomarna om vilka som säljer sex”

Simon Häggströms bild av prostitution har förändrats genom åren han arbetat som polis och han försöker nu förändra andras fördomar om vilka som egentligen köper och säljer sex.

Text

Annons

Simon Häggström arbetar som polis sedan 10 år tillbaka och har skrivit två böcker där han beskriver flera händelser han och hans kollegor mött i sitt jobb för att bekämpa prostitutionen i Sverige. Den 19 mars föreläste han på Erik Dahlbergs gymnasiet på förmiddagen och på Jönköping University under kvällen.

Läs mer: Så blev Frida en fånge hos hallicken: ”Det är pinsamt – men jag litade på honom”

– Jag hoppas människor som kommer och lyssnar får ett uppvaknande när de går härifrån. Ett problem med att leva i ett land som Sverige där vi har det så bra är att vi alltid kan byta kanal och undvika eländet. Det är farligt tror jag. Jag hoppas jag kan porträttera verkligheten när jag föreläser om det här. Inte för att skrämma men för att visa att förändringen ligger hos oss alla i samhället, säger Simon Häggström.

Annons

Annons

Under åren Simon Häggström har arbetat som polis har hans syn på prostitution förändrats jämfört med den han hade tidigare.

–Precis som många andra hade jag en väldigt tydlig bild om vem som säljer och vem som köper sex, mycket efter hur prostitution porträtteras i filmens värld eftersom det oftast är där man möter det. Idag är min uppfattning att prostitution är en form av övergrepp. Det är i grund och botten en klassfråga där rika utnyttjar fattiga från dåliga förhållanden, säger han.

Läs mer: Sexhandel på nästan alla hotell i Jönköping

Idén att börja skriva böcker om sina upplevelser var en ren slump och något som Simon inte hade planerat. En äldre kollega till honom tipsade att skriva ner hans upplevelser genom åren som polis eftersom man lätt glömmer mycket. Därigenom kom tanken på att göra händelserna till böcker.

–Jag vill krossa fördomarna om vilka som köper sex och vilka som säljer sex. Det är lätt att glömma bort vad som finns bakom bilden på tjejen i sexiga underkläder. Fattigdom, sexuella övergrepp, missbruk och psykisk ohälsa finns nästan alltid. Det är en skyldighet för mig att ta vidare det som jag fått bevittna så att folk ska förstå den grova brottsligheten som ligger bakom. Det handlar också om kopplingen till jämställdhet. Ska vi leva i ett samhälle där våra pojkar växer upp och tror att de kan köpa sig ett ligg när lusten faller på? Det är något fel i synen på kvinnor om vi ska tillåta det, säger han.

Annons

Annons

Läs mer: Prostitutionen är mer utbredd i Jönköping än i jämförbara städer

Sedan Simon Häggström släppte sin första bok i maj 2016 har han åkt runt och föreläst i Sverige och det blir i snitt en föreläsning i veckan. Han påpekar att problemet med prostitution även finns utbrett här i Jönköping.

– Många tänker nog att det bara existerar i Stockholm och de stora städerna. Men jag skulle säga att i varje medelstor svensk stad är drabbad av detta. Så länge det finns en efterfrågan så etablerar sig människohandlarna, säger han.

Läs mer: "En människa kan man sälja hur många gånger som helst"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan