Annons

Annons

Annons

Nu anmäls utländska åkerier - "sätter ner foten"

Text: 

Sedan 2015 har Svenska Transportarbetarförbundet kartlagt den svenska och utländska åkeribranschen i Sverige. Nu väljer förbundet att ta strid och skickar därför in en rad anmälningar till svenska myndigheter för att komma till rätta med fusket på de svenska vägarna.

Tommy Jonsson, ombudsman Svenska Transportarbetarförbundet.

Arbetet ”Ordning och reda i åkeribranschen” inleddes för tre år sedan av Svenska Transportarbetarförbundet. Initiativet togs efter flera larm om fusk, illojal konkurrens och slavliknande villkor på de svenska vägarna.

Annons

Annons

De anmäler

Denna omfattande granskning har nu lett fram till anmälningar mot två av de utländska åkerierna.

— Nu är det upp till myndigheterna, säger Tommy Jonsson, ombudsman Svenska Transportarbetarförbundet i Jönköping.

— Visa för oss offentligt: är det korrekt att bedriva verksamhet i Sverige på permanent basis genom att utnyttja regelverket av carbotage, kombidirektiv och utstationeringsdirektiv?

Nästa vecka

Anmälningarna, som består av flera års dokumentation i bild och text, ska under nästa vecka skickas till Arbetsmiljöverket, Polisen och Skattemyndigheten.

— Vi är trötta på att jobba med det här. Det händer ingenting och med de här anmälningarna sätter vi ner foten, säger Tommy Jonsson.

Enligt Transport har flera utländska åkerier en permanent verksamhet i Sverige, men de undkommer skatt, sociala avgifter med mera genom att till exempel korsa landsgränser regelbundet.

För framtiden

— Åkeribranschen går väldigt bra, men det är en del av den här branschen som vi måste sätta stopp för, fortsätter Tommy Jonsson.

— Och så länge som det här fusket får fortgå så minskar intresset för blivande yrkeschaufförer och det är något som Sverige behöver. Vi behöver utländsk arbetskraft - men på rätt villkor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan