Annons

Annons

Annons

Nu kommer läxbidrag – skolor med sämre resultat är prioriterade

Text

Jönköpings elever får mest bidrag till läxhjälp i länet. Men Gislaved är god tvåa och erbjuder läxhjälp till 2425 elever.

Skolverket har prioriterat ansökningar från skolor med sämre resultat.

ENKÖPING 20131021Göra läxor.

Gör sina läxor uppkopplad på internet

Annons

Annons

Läxhjälpen prioriteras till skolor med sämre resultat.

Bidraget ska gå till läxhjälp till elever i grundskolan. Det innebär hjälp med läxor och annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid.Läxhjälpen ska ledas av lämplig personal inom huvudmannens egna organisation.

Personal som ger hjälp med läxor eller annat skolarbete behöver inte vara behöriga lärare.

Skolverket betalar ut högst 1000 kronor för varje elev som erbjuds läxhjälpen. Hälften av statsbidraget fördelas nu, och den andra hälften till hösten.

Många elever i länet ska erbjudas läxhjälpen i år. Gislaved erbjuder exempelvis 2425 elever, 2448 elever, 1123 elever och Vaggeryd 1014 elever.

Men allra flest elever berörs i länets största stad, Jönköping. Där erbjuds 9395 elever i kommunala skolor plus elever i eventuella friskolor.

Skolverkets upplysningstjänst uppger dock till tidningen att det handlar om ett erbjudande.

Hur många som sedan väljer att delta är en annan sak.

Detta är tredje gången som bidraget delas ut inför 2018 var det färre huvudmän som sökte bidraget men de som sökte ville ha pengar till fler skolor och fler elever. Det gjorde att beloppet blev högre än tidigare och pengarna hos Skolverket räckte inte och man fick göra ett urval bland de sökande.

Annons

När skolverket fördelar bidraget prioriterar man huvudmän för skolor med låga studieresultat. Grundtanken är att elever som med stor sannolikhet inte blir behöriga till gymnasieskolan har större behov av resurser än andra. Det gör att de huvudmän som har lägst andel behöriga elever får det belopp som de har ansökt om. Sedan fortsätter fördelningen i fallande ordning tills bidraget är slut.

Skolverket har denna gång beviljat bidrag till 300 huvudmän om totalt 364 miljoner kronor. Jönköpings län har fått nästan 14 miljoner varav hälften delas ut i vår och resten i höst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan