Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Här blir gatorna vårfina

Text: 

Den långa vintern har gjort att kommunens arbete med gatusopning blivit försenat. Men under veckan har det kommit igång i de centrala delarna av kommunen medan villagatorna får vänta till vecka 17.

– Det här är vårkänslor, säger Björn Björkman, traktorförare på tekniska kontoret.

Björn Björkman städar kommunens gator varje år. "Det brukar vara efterlängtat när jag kommer", säger han.

Vårstädningen är ett par veckor försenad på grund av den sena våren. Från och med vecka 17 börjar kommunens villagator städas.

Annons

Annons

Längs med Karlavägen i Vaggeryd yr dammet i vårsolen när Björn Björkman samlar upp kommunens grus och sand. Han svänger in på den, ännu ostädade, Esplanaden och stänger av motorn en stund.

– Det här är ett vårtecken och det har varit tråkigt att få vänta längre i år. Men det är inte så mycket att göra åt, säger han.

Han är en av två traktorförare som just nu arbetar för fullt med att städa kommunens gator. Vanligtvis brukar de komma igång i början av april, men på grund av snön så kördes det igång först vecka 15.

– Många blir glada när vi kommer, förutom de som precis har tvättat sina fönster. Ett tips är att vänta med det tills efter att vi har städat, säger Björn Björkman.

Hagafors först ut

När gruset har samlats in så sorteras skräpet bort. Sedan provtas gruset så att det inte innehåller giftiga ämnen. Slutligen så återanvänds det på olika sätt. En del av det blir till halkbekämpning nästa vinter.

Först städas de centrala delarna av Vaggeryd och Skillingaryd, genomfartslederna samt gång- och cykelbanor. Villagatorna kommer att börja städas från och med vecka 17 och beräknas vara klara omkring vecka 22.

I år är körordningen: Hagafors, Hok, Bondstorp, Vaggeryd, Byarum, Klevshult och Skillingaryd.

Jobbar för fullt

Elisabeth Wigert, kommunikatör och förvaltningssekreterare på tekniska kontoret, berättar att de har fått flera förfrågningar från kommuninvånare när arbetet med just deras gata ska komma igång.

– Vi jobbar för fullt nu, men jag tror att folk vet att det är svårt att sopa när det är snö och därför har förståelse att det blir lite senare i år, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan