Annons

Annons

Annons

Friidrott

Hemmafavoriten siktar på vinst i Landsjön Runt

Text: 

Till helgen är det dags för Landsjön Runt – och hemmafavoriten Åsa Lundström siktar på vinst.

Samtidigt hänger herrarnas rekord från 1983 löst. Välmeriterade David Nilsson har goda möjligheter att slå rekordet.

– Det är klart att jag alltid vill vinna, säger Åsa Lundström.

På söndag anordnas löp- och rullskidloppet Landsjön Runt för 37:e året i rad. Loppet lockar varje år ett stort antal deltagare.

Triathleten och hemmafavoriten Åsa Lundström siktar på att vinna damernas klass i löpningen på 12,5 kilometer.

Annons

Annons

– Jag har ingen aning om motståndet. Min styrka är att springa långt, och det här är inte tillräckligt långt, egentligen. Men det är klart att jag alltid vill vinna, säger hon.

Tävlingen är en del av Åsa Lundströms träning inför nästa Ironman-tävling. Just innan söndagens löpning ska hon springa 12 kilometer på egen hand – och efter målgången fortsätter hon att springa 6 kilometer.

– Det är roligt att springa på hemmaplan. Det blir ömsom tävling – när det väl är tävling är det tävling – ömsom en kul grej. Det är kul när ens grannar hejar på en, säger hon.

Kan du slå Madeleine Larssons rekord på 44.20 från 2014?

– Den tiden kan bli svår att slå.

På herrsidan finns det anledning att hålla extra koll på löparen David Nilsson, som har flera mästerskapsstarter på sin meritlista. Med ett personbästa på 29.01 på 10 kilometer borde han kunna hota Jan Rudolfssons rekord på 37.56 på 12,5 kilometer.

Rekordet har stått sig sedan 1983.

Målet – nytt rekord

– Målsättningen är att slå rekordet. Jag har inte sprungit loppet förut, och Jan Rudolfsson var en duktig löpare, men något bättre på kortare distanser. Jag känner att jag har sprungit bättre än honom på sträckor runt en mil. Och har jag en bra dag kan springa under det, säger David Nilsson.

Annons

En nyhet för i år är att tävlingen har en dubbleringsklass, där de tävlande först deltar i rullskidloppet och sedan löpningen. Det är den sammanlagda tiden som räknas.

– Det blir en större "happening" för rullskidåkarna som kommer långt ifrån, om de även kan vara med i löpningen, säger tävlingsledaren Olof Broström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan