Annons

Annons

Så blir årets 1 maj-demonstrationer i Jönköping

Socialdemokraterna kommer arrangera första-majfiranden på 15 olika platser i Jönköpings län

Annons

Första maj-firandet närmar sig och demonstrationstågen med det. I Jönköping rustar sig Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet för den stora dagen.

— Första maj är vår nationella högtidsdag, säger Gabriella Sjöberg, ombudsman i Jönköpings arbetarkommun.

Första maj och demonstrationståg har förknippats med varandra sedan länge. Socialdemokraterna arrangerade sitt första tåg redan 1890.

Bland talarna i Jönköpings län ser vi i år bland andra Heléne Fritzon (S), migrations- och biträdande justitieminister och LO-ombudsmannen Dan Matsson (S).

— Jag ser fram emot att tala på första maj i Jönköping. Tillsammans för trygghet är Socialdemokraternas tema i år och det kommer jag lyfta på plats, säger Heléne Fritzon (S).

Heléne Fritzon (S), migrations- och biträdande justitieminister är huvudtalare för Socialdemokraterna.

Annons

Annons

Poddarna The Facking Generation kommer under en livesändning att fråga ut Heléne Fritzon från scenen.

Socialdemokraterna kommer att arrangera första maj-firanden på 15 olika platser i Jönköpings län. För dem som hellre vill lyssna på Vänsterpartiet eller Kommunistiska partiet så är det Rådhusparken och Hoppets Torg i Jönköping som gäller.

— Första maj är vår nationella högtidsdag som vi firat sedan 1890 så denna dagen är viktig för oss. Vi har då möjlighet att på gator och torg gå ut och förändra i samhället, säger Gabriella Sjöberg, ombudsman i Jönköpings arbetarkommun.

Gabriella Sjöberg tycker att det är viktigt att lyfta firandet i alla Jönköpings kommundelar. I Norrahammar är det SSU som driver firandet.

— Föreningarna har haft en utmaning med återväxten så det känns kul att släppa fram SSU i Norrahammar, säger Gabriella Sjöberg.

— Första maj är vår nationella högtidsdag som vi firat sedan 1890 så denna dagen är viktig för oss, säger Gabriella Sjöberg, ombudsman i Jönköpings arbetarkommun.

Annons

Annons

Känslan är att antalet deltagare minskat i demonstrationstågen, stämmer det?

— Det var mer folk om man går 30-40 år tillbaka i tiden. 2005 var det 450 i demonstrationståget och 600 som deltog på mötet och förra året hade vi rekord i antal deltagare när Margot Wallström talade i Jönköping. I tåget gick då 1 500 personer och mötet hade 3 000 deltagare så där ser vi en positiv trend, säger Gabriella Sjöberg.

Hon säger att de jobbat aktivt med att erbjuda ett bredare arrangemang. I år kan barnen till exempel öva prickskytte tillsammans med fotbollsspelare från Assyriska IK. Hon menar att det ska vara folkligt och festligt men samtidigt vill Socialdemokraterna nå ut med sina frågor och lyfta vad folk vill ha för förändringar i samhället, både nationellt och internationellt.

Vänsterpartiet har första maj-firande med marsch, tal och musikuppträdande på scenen av reggaebandet Partiet i Rådhusparken.

Talare för dagen är Stig Henriksson, före detta riksdagsledamot och kommunalråd i Fagersta, och riksdagskandidaten Ciczie Weidb.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy