Annons

Annons

Annons

Jätteprojektet i nya stadsdelen säljs till privat uppstickare

Text

Nu står det klart vilket fastighetsbolag som köper Skanskas stora byggprojekt i Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron och som därmed får både Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som hyresgäster.

Visionsbild över nya kvarteret Skeppsbron, där alltså Skanska precis sålt ett jätteprojekt.

Med tillträde 2021, förutsatt att bygglovet vinner laga kraft, kommer det privata fastighetsbolaget Vacse att ta över Skanskas jättebygge söder om Munksjön.

Byggnaden, på 16 000 kvadratmeter och med plats för 900 kontorsplatser och café, har en tydlig miljöprofil och de två statliga verken Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som hyresgäster.

”Det ser bra ut här”

Fredrik Linderborg, vd på Vacse, säger att det här är deras första fastighet i Jönköping, men att de länge haft området ”på radarn”.

– Vi är ganska anonyma och extremt nischade med 100 procent offentliga motparter och ägs av sju stycken pensionsstiftelser, säger han.

Annons

Annons

– Jönköping har en bra kombination av många statliga myndigheter, högskolan och ett aktivt näringsliv. Mäter man attraktiviteten på fastighetsmarknaden är den större än staden Jönköping, så det ser bra ut här.

Fastigheten är belägen i blivande kvarteret Skeppsbron.

Det var framförallt hyresgästerna Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som lockade Vacse, men också byggnadens tydliga miljöprofil och det geografiska läget.

– Att fastigheten blir startskottet för den nya delen av staden gör det hela extra spännande, säger han.

Kommer ni att satsa på fler fastighetsköp i Jönköping?

– Om vi är etablerade i en stad så vill vi gärna växa vidare där, men vi är extremt selektiva när vi köper fastigheter för det är mycket som måste stämma, säger Fredrik Linderborg.

Ett stort intresse

Marcus Ekelund, affärsutvecklare på Skanska, säger att försäljningen ligger i linje med hur de brukar hantera sina byggprojekt, det vill säga en försäljning i ett tidigt läge.

– Det har varit ett relativt stort intresse även om vi inte har gått ut med en offentlig auktion, säger han utan att vilja gå närmare in på själva köpesumman.

– Vi ville gärna sälja till svenska stabila köpare och Vacse är ett bolag som ägs av sju svenska pensionsstiftelser.

Annons

Skanska kommer även att bygga bostadsrätter som kommer att säljas styckvis i samma kvarter och bolaget äger också mark som kommer att exploateras i ett senare skede.

Fotnot: Den 8-10 juni är det Skeppsbrodagar för allmänheten och då går det att besöka området och ta del av mer information.

LÄS MER: Så ska nya heta stadsdelen se ut

Längst bort i höger på bild, närmast Munksjöns strand, håller nya kvarteret Skeppsbron på att ta form.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan