Annons

Annons

Annons

Ljungarum

Tappra barn i Jönköping växer – här är nästa satsning för vardagshjältarna

Text

Hjälpverksamheten Tappra barn i Jönköping växer – och satsar vidare mot barn och ungdomar med psykisk ohälsa på Länssjukhuset Ryhov.

– Det är en bortglömd grupp i samhället, säger Jon Espeset, ambassadör för Tappra Barn i Jönköping.

Hjälporganisationen Tappra barn i Jönköping breddar sin verksamhet till att även omfatta barn och ungdomar på Ryhov med psykisk ohälsa. Bilden är från när bland andra HV71-profilen Johan Davidsson delar ut tv-spel på barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Ryhov.

Tappra barn i Jönköping har sedan starten 2016 satt lite guldkant på tillvaron för patienterna på barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Ryhov. Hjälporganisationen har frågat vad barnen och ungdomarna önskar sig i form av resor, upplevelser eller saker och har sedan samlat in pengar för att kunna ge dem just det. Man har bland annat byggt en lekpark på Ryhov samt installerat tv-spel i 35 rum på sjukhuset.

Johan Davidsson under en av golftävlingarna med Tappra barn.

Annons

Annons

Det är heller inte ovanligt att barnen får följa med och se hockeymatcher med HV71. Förre HV-kaptenen Johan Davidsson brukar även vara med och överlämna sakerna till barnen och ungdomarna på Ryhov.

– Det här ger så mycket glädje. Hela vår arbetsgrupp träffar barnen på Ryhov och inte ett öga är torrt när vi går därifrån.

Håkan Hellströms gitarrer

Pengar samlas in framför allt genom golftävlingar med ”givmilda företagare”, som Jon Espeset kallar dem, och lokala idrottsprofiler på Skinnarebo golfklubb i Jönköping och Hooks Herrgård. I samband med golftävlingarna auktioneras saker ut, som exempelvis signerade gitarrer av Håkan Hellström och Tomas Ledin eller idrottsutrustning från Magdalena Forsberg, Anja Persson och Petter Northug.

– Vi har fått så jäkla mycket prylar från artister och idrottsprofiler. Det visar att de tror på det vi gör och de ser att vi jobbar helt ideellt med Tappra Barn, säger Jon Espeset.

En halv miljon kronor – på en tävling

Den stora golftävlingen för Tappra barn är på Hooks Herrgård den 13 juni. Bara den dagen räknar man med att samla in minst en halv miljon kronor.

LÄS MER: Julklappar förgyllde guldfesten för Maja, 5 år - frisk från cancer

– Tack vare alla som bidrar och att vi har en så dynamisk arbetsgrupp har vi lyckats i Jönköping. De är vardagshjältar allihop, säger Jon Espeset.

Annons

Han framhåller även Andrea Boltes och Unni Ekenberg på Skinnarebo golfklubb, golfambassadör respektive eldsjäl för Tappra barn.

Mattias Tedenby ser ut att trivas under en golftävling med Tappra barn.

Annons

Tappra barn får även in pengar genom att folk kan skänka sin pantersättning på bland annat Ica Maxi i Jönköping. Jon Espeset framhåller här familjen Ehn, som driver butiken.

– I bästa fall ger det här upp till 300 000 kronor per år till oss, säger Jon Espeset.

”Enormt behov”

Nu satsar Tappra barn i Jönköping vidare mot barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

– Jag ska inte säga att behovet är mättat på barn- och ungdomsmedicinska kliniken, men vi har gjort väldigt mycket där uppe. Vi kommer inte att släppa den avdelningen, men vi vill bredda vår målgrupp, säger Jon Espeset.

Han berättar att Tappra barn har fått många förfrågningar om att stötta barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen på Ryhov och upplever att behovet där är enormt.

– Kan vi göra vardagen lite lättare för dem vill vi göra det.

”Växer hela tiden”

Tappra Barn i Jönköping har som mål att samla in en miljon kronor per år. Ett annat mål är att anordna en stor golftävling med alla golfklubbar i Jönköpingstrakten.

– Vi är en organisation som växer hela tiden och ju fler företag som får upp ögonen för oss och som vill ta ett socialt ansvar desto fler barn och ungdomar kan vi hjälpa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan