Annons

Annons

Annons

Grimstorp/Stensjön

Jönköpingsbo avslöjades – polisen klev rakt in i "knarkfabriken"

Text

Fängelse i tre år för grovt narkotikabrott blir straffet för de två män som stod bakom den stora odlingen av cannabis i ett garage i Nässjö kommun.

I garaget i ett samhälle i Nässjö kommun odlades cannabis närmast industriellt. 13,5 kilo motsvarade mängden.

Eksjö tingsrätt finner att båda männen gjort sig skyldiga till grovt narkotikabrott. För detta döms de till tre års fängelse.

Brottet ska ha skett från en okänd tidpunkt efter 2013 då fastigheten i samhället köptes till den 6 april i fjol då odlingen avslöjades.

I garaget beslagtogs 24 fullvuxna cannabisplantor och 37 sticklingar. Dessutom fanns där flera säckar med växtmaterial. Totalt vägdes 13,5 kilo cannabis in efter polisens tillslag.

Männen är i 30- respektive 40-årsåldern. Den ene är skriven på adressen där odlingen fanns, den andre är bosatt i Jönköpings kommun.

Annons

I garaget fanns en mycket omfattande och avancerad utrustning för odlingen. Allt är beslagtaget och förverkas när domen mot männen vinner laga kraft.

Annons

Bra luktsinne

Cannabisfabriken avslöjades av två poliser som kommit till adressen i ett helt annat ärende.

När de kände den, för deras näsor, omisskännliga stanken av cannabis begärde de och beviljades tillstånd för husrannsakan. När de kom in i garaget hittade de vad de beskriver som en veritabel cannabisfabrik.

Stora mängder växtdelar i sopsäckar vittnade om att det inte var första skörden som stod på tillväxt, utan att odlingen pågått ett bra tag.

Proffsig odling

Ena polisen berättade under rättegången hur proffsigt allt sett ut i odlingsdelen. Elen var noggrant uppsatt, bevattningssystemet var självförsörjande och belysningen gick på timers.

På golvet runt odlingen hittades fimpar som kunnat kopplas till fastighetsägaren via dna. Ändå har han hela processen igenom hävdat att han inte kände till cannabisodlingen i sitt garage. Han har skyllt allt på Jönköpingsbon och påstått att garaget hyrdes av honom.

Att vattenförbrukningen varit extremt hög på fastigheten ända sedan han flyttade dit förklarade Nässjöbon under rättegången med att hans före detta sambo varit extremt pedantisk och tvättat i stort sett non-stop.

Varför vattenförbrukningen inte sjönk när hon flyttade ut efter några år hade han däremot ingen förklaring till.

Skyller på varandra

Jönköpingsbon har i sin tur skyllt allt på Nässjöbon. Utredningen har visat att han stöttat Nässjöbon ekonomiskt med stora summor, bland annat till kontantinsatsen för huset och för att betala han skulder till kronofogden.

Annons

Annons

Allt detta var bara lån, enligt Jönköpingsbon. Tanken var att han skulle få tillbaka sin insats när fastigheten såldes med vinst efter några år, hävdade han under rättegången.

Båda odlade

Eksjö tingsrätt kommer i sin dom fram till att båda männen varit inblandade i cannabisodlingen.

Att fastighetsägaren inte skulle känt till odlingen finner tingsrätten helt osannolikt. Förklaringen att vattenförbrukningen berodde på sambons myckna tvättande kallar tingsrätten en ren efterhandskonstruktion.

Nässjöbon dåliga ekonomi gör att han inte kunde haft råd med investeringarna kring odlingarna, menar tingsrätten och kommer fram till att detta knyter ihop honom med Jönköpingsbon.

Jönköpingsbon har enligt bevis som lades fram under rättegången både beställt och betalat mycket av det byggmaterial och den utrustning som fanns i garaget, konstaterar tingsrätten.

Tänkbar expansion

Vid tiden då fastigheten köptes hade Jönköpingsbon en egen cannabisodling på annat håll, något som han sedan dömdes för. Tingsrätten gör antagandet att hans engagemang i odlingen hos Nässjöbon snarast handlade om en expansion av verksamheten där Jönköpingsbon stod som finansiär.

Med tanke på hur stora mängder cannabis som framställts och att detta pågått under flera år är det uppenbart att produktionen inte enbart var tänkt för eget bruk, skriver tingsrätten i domen.

Mot bakgrund av detta och brottslighetens höga samlade straffvärde kan bara fängelse komma i fråga, motiverar tingsrätten valet av påföljd och straffets längd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan