Annons

Annons

Annons

#KanDuLova

Ställ politikernas valfläsk mot väggen i #KanDuLova

Text: 

Med val kommer också vallöften och valfläsk. Men vad infrias? I den digitala valstugan #KanDuLova kan läsarna nu kräva tydliga besked och ett löfte från politikerna – och sedan följa politikernas svar och löften på JP.se/kandulova från och med den 1 augusti 2018.

Jönköpings-Posten ansluter sig till den digitala valstugan #KanDuLova inför valet 2018 – vad vill du att politikerna ska lova?

Vilket vallöfte är viktigast för dig inför valet?

Kan kommunstyrelsen lova att arenan till slut blir byggd? I händelse av att inget av partierna får majoritet – kan politikerna lova att samarbeta över blockgränserna? Kan politikerna lova att Jönköping blir den cykelstad kommunen har haft som mål i flera år?

Många brukar uppleva att det kan vara svårt att få raka svar av politikerna. Hashtaggen och satsningen #KanDuLova startades av Mittmedia inför valet 2014, och syftet är precis som det låter – att hjälpa medborgarna med att få tydliga besked från partierna. Dessutom öppnar tjänsten för en närmare kontakt mellan väljare och politiker. Under valsatsningen 2014 fick Mittmedias samlade tidningar in över 2000 frågor som fick 13 000 politikersvar.

Annons

Annons

Inför valet 2018 ansluter sig även Jönköpings-Posten till satsningen.

Varför ansluter vi oss till KanDuLova?

– Jag tror att medborgarnas frågor kan lyfta spörsmål som kanske inte annars hade fått utrymme i valrörelsen. Det häftiga med #kandulova är att medborgarna styr frågeställningen - och det blir därmed också en liten termometer för politikerna, som får veta vilka frågor som engagerar deras potentiella väljare, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Vad hoppas du få ut av satsningen?

– Att medborgarna konkret kan få svar på sina frågor och bidra till dialogen och demokratin, säger Erik Berger, nyhetschef på Jönköpings-Posten.

Vad förväntar du dig av politikerna?

– Politikerna bör vara pålästa och försöka så gott de kan att geraka svar. Är de osäkra på en fråga, var ärlig och säg det då, säger Erik Berger.

För att skicka in din fråga går du in jp.se/kandulova. Där fyller du enkelt och helt gratis in din fråga och skickar in den till oss. När du skickat in din fråga till #KanDuLova går ett meddelande ut till de aktuella partierna och politikerna. Så snart din fråga skickats iväg kommer du att kunna följa hur och när de svarar i realtid på vår sajt.

– Våra redaktioner kommer att följa diskussionen noggrant och kommer självklart att göra journalistik utifrån de frågor och svar som kommer in. Vårt fokus är den lokala debatten och här kan vi verkligen få koll på medborgarnas hjärtefrågor, säger Patricia Svensson.

Vilken förändring vill du se efter valet 2018? Skicka in till #KanDuLova med start den 1 augusti 2018!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan