Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Råslätt

Nytt Råslättsprojekt hjälper unga ta körkort

Boshra Alyasin har fått ökade möjligheter att ta körkort för bil via projektet ”Rätt att ratta”-

Annons

Boshra Alyasin, 22, har en dröm att kunna ta körkort för bil. Nu har hon en ny möjlighet då nätverket Underground på Råslätt köpt in en bil tillsammans med sponsorer för att låta ungdomar övningsköra.

–Jag har fått en ny chans. Ett körkort skulle betyda mycket, säger hon.

Underground har funnits i flera år och hjälper bland annat till att sysselsätta ungdomar och förebygga problem. Stadsgården är basen där många unga samlas för att umgås.

–Vi satt för en tid sedan och diskuterade olika förslag på aktiviteter för ungdomar och då kom önskemål om att vi skulle kunna hjälpa till med övningskörning. Många av de unga är ju utrikesfödda, en del har det ekonomiskt tufft och ingen i familjen som kan övningsköra, säger Undergrounds föreståndare Peter Magnusson.

Det blev startskottet för en ny verksamhet och man började med att några frivilliga handledare använde sina egna bilar och ställde upp för dem som vill träna på bilkörning.

Annons

–Det är ju så i dag att utan körkort blir det betydligt svårare att få ett jobb, säger Peter Magnusson.

Annons

Undergrounds föreståndare Peter Magnusson tillsammans med Boshra Alyasin och Birgitta Johansson från Erikshjälpen.

Flera sponsorer

Underground nylanserar nu sitt övningskörningsprogram under namnet "Rätt att Ratta" och har tack vare sponsorer kunnat skaffa en särskild bil för detta och kan nu hjälpa fler som annars inte skulle få körkort. Bilen är en VW Touran årsmodell 2014 med dubbelkommando.

–Vi tycker det här är otroligt viktigt och vi stöttar genom vårt projekt Empower som vill vara med och ge unga människor möjligheter att förverkliga sina drömmar, och en dröm kan vara just ett körkort, säger Birgitta Johansson, programchef på Erikshjälpen.

Övriga sponsorer och samarbetspartner är Vätterhem, Jönköping Energi och Länsförsäkringar som sponsrat med en helförsäkring på bilen.

– Vi har ett tydligt fokus att körlektionerna i Rätt att ratta ska leda till positiva livsval med arbete och utbildning. Vi ersätter inte körskolorna utan gör det som kan vara svårt i en del familjer, säger Peter Magnusson.

Den nyinköpta bilen är en VW Touran årsmodell 2014.

Bredda verksamheten

I dag är ett drygt tiotal ungdomar, majoriteten tjejer, med i Rätt och ratta och antalet ledare en handfull. Den inköpta bilen innebär att man kan bredda verksamheten.

Annons

Annons

Boshra Alyasin kom till Sverige från Syrien 2015 och bor i dag i Jönköping. Hon läser på June Folkhögskola och har varit timanställd som lärarassistent.

–En av mina drömmar är att kunna ta ett körkort men har svårt att få någon som jag kan övningsköra med, det här har blivit en ny möjlighet. Förhoppningsvis får jag råd att gå på körskola i höst, säger hon.

Regeringen beslutade under torsdagen att det nu ska gå att ta ett CSN-lån för körkort.

–Det är lite svårtolkat vad det betyder för unga och utsatta grupper men det kan säkert underlätta för en del ekonomiskt, säger Peter Magnusson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy