Annons

Annons

Annons

Jönköping

Fräcka tjuvar utnyttjade Mona – blev av med 5 000 kronor i sitt eget hem

Text

Två unga män lurade sig in i Monas lägenhet och hon blev bestulen på sin portmonnä. Innan hon hann spärra kontokortet hade 5 000 kronor försvunnit från hennes bankkonto.

De båda vännerna vill uppmana andra att vara mer aktsamma än de själva var.

På tisdagsförmiddagen var Sten på väg hem till sin goda vän Mona på Väster i Jönköping. Han använde porttelefonen och blev insläppt i lägenhetshuset. Då dök två män i 20-års åldern upp och följde med honom in i hissen.

Bad om ett glas vatten

Mona är gästvänlig och väntar alltid med dörren öppen när hennes vänner kommer på besök. Den ena av de yngre männen bad då om ett glas vatten och gick in i lägenheten, medan den andre insisterade på att hjälpa Sten med rullatorn i trapphuset.

– Redan då borde jag ha anat något. Jag klarar av rullatorn själv, det var en avledningsmanöver, säger Sten ångerfyllt.

Annons

När Mona hjälpte den ena mannen i köket, gick den andre in i hallen tillsammans med Sten.

Annons

– Då vaknar jag till. Jag känner att jag borde hålla koll på honom i hallen, så han inte går in i lägenheten. Jag hade ingen tanke på att portmonnän skulle ligga i hallen, men jag måste ha släppt honom med blicken en sekund, berättar Sten.

Numera hänger Mona inte längre handväskan på sin vanliga krok i hallen.

Hittade inte portmonnän

Efter att de unga männen gått från lägenheten letade Mona efter portmonnän för säkerhets skull, men hittade den inte i handväskan som hängde precis innanför ytterdörren i hallen. Innan hon hunnit spärra sitt kontokort hade någon okänd person tagit ut 5 000 kronor från hennes konto. Dessutom blev hon av med femhundralappen som låg i plånboken. Mona och Sten misstänker att någon av de unga männen stal Monas portmonnä.

– Jag tycker att jag borde förstått, jag borde kört ut dem ur lägenheten. Men samtidigt kanske det var bättre att jag inget gjorde. Man ska inte hota om man inte har något att komma med. En gammal man som mig hade inte haft en chans mot två unga män, säger Sten eftertänksamt.

– Det var ingenting konstigt med dem, de var trevliga och som vem som helst. Jag kan ju inte heller sluta öppna dörren för alla, man kan ju inte veta vad de vill, fortsätter Mona.

Annons

Numera har hon handväskan på en annan plats i lägenheten.

– Det har inte slagit mig innan att det är en dålig plats att ha den på i hallen. Det är ju där den alltid har hängt, säger hon.

Annons

Männen ska ha varit uppskattningsvis 20-25 år och båda iförda jeans och t-shirt.

Polisen: "Vad uppmärksam!"

Polisen uppger att liknande fall tyvärr är vanliga, där tjuvarna luras genom att fråga om vatten, telefonen eller att låna toaletten. Ofta riktar kriminella in sig på äldre, som ses som lättare måltavlor. Den här typen av stölder är sällan våldsamma, ägodelar stjäls istället när personen inte ser.

– Det är svårt att säga vad man ska göra för att skydda sig. Jag kan inte uppmana folk till att aldrig släppa in någon. Det vore tråkigt med ett samhälle där ingen pratar med någon eller hjälper varandra. Men var uppmärksam, ifrågasätt och lås dörren även om du är hemma, säger en presstalesman på polisen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan