Annons

Annons

Annons

Centrala Öster

Gamla och nya minnen när äldre fikar med djur

Text

4H-djuren är på sommarturné och i torsdags besökte de Ankarets dagverksamhet. Ridskolechefen Maria Stigsson berättar om hur djuren sprider glädje och väcker gamla minnen.

Inbäddat innehåll

Lagom till förmiddagskaffet anländer en hästtransport från Vissmålen på innergården. Maria Stigsson har tillsammans med ett par ungdomar med sig djur för de äldre att umgås med. För sjätte året i rad åker de på turné till olika ålderdomshem, för att väcka glädje och glömda minnen.

– Idén kom från en kvinna från kommunen som arbetar med aktiviteter för de äldre. Hon såg i JP när jag haft djuren med mig till min sons förskola och tänkte att det här kan vi väl göra för de äldre, berättar Maria Stigsson, turnéledare och ridskolechef på Vissmålens 4H-gård.

Annons

I år är det ponnyn Myran, lammet Lill-Babs, hönan Snövit och kaninerna Skutt och Ariel som åker på turné. Runt fikabordet turas de om att ha djuren i knät, klappa och mata med morötter och knäckebröd.

Annons

– Nu har du fått så mycket knäckebröd att äta, så sen får du nog banta, säger Inger Mieritis till hästen Myran och skrattar.

Gunilla Johansson tyckte om alla djuren och satt länge tillsammans med ponnyn Myran.

Hönan Snövit var populär och tackade inte nej till knäckebröd.

Det turades om att klappa lammets mjuka lockar.

Fast Svante Göthe inte kunde se djuren, var han glad över att få klappa och hålla dem.

Gunn Gustafsson har inte själv haft djur, men alltid tyckt om dem och varit delaktig med sina barn och barnbarns djur.

Hästen Myran var lugn och stilla, tills chansen kom att stjäla fler knäckebröd.

Annons

Annons

Glädjespridare för alla

– De allra flesta tycker om djuren, de sprider sån glädje. Vi har en man här som inte kan se djuren, men att få sitta med dem i knät och känna är mycket värt, säger Kinna, personal på Ankaret.

Maria Stigsson har varit med de tidigare åren och sett hur uppskattat det blivit:

– De flesta i den här generationen har ju haft djur. Det är fantastiskt att se hur det kan dyka upp gamla minnen när de ser hästen eller får en kanin i knät. Flera gånger har personal berättat att de fått höra historier som aldrig nämnts tidigare.

I en soffa sitter Gunn Gustafsson och klappar leende på en kanin.

– Jag har inte själv haft djur, men mina barn och barnbarn har varit aktiva i 4H. Jag har varit med på Vissmålen, men nu var det längesedan, berättar hon.

Samtidigt bryter det andra bordet ut i skratt, när hästen glupskt sträcker sig över bordet för mer knäckebröd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan