Annons

Annons

Annons

Politikerna överens om badhusen

Text: 

Det blir inget nytt äventyrsbad på Rosenlund. Politikerna i ledningsutskottet är överens om vad de ska prioritera.

– Äventyrsbad är inte det allra viktigaste, vi vill satsa på motion, simkunnighet och tävlingsverksamhet, säger Ann–Marie Nilsson (C).

Det blir inget nytt äventyrsbad på Rosenlund, har politikerna beslutat.

Jönköping

Rosenlundsbadet, badhuset i Norrahammar och Råslättsbadet är gamla och slitna och kostar allt mer pengar i underhåll. Till badarnas förtret stängs något av baden för reparation allt oftare och den största skräcken för politikerna är att något av baden måste stängas för gott. Kraven på att renovera, eller bygga nytt, har ställts från många håll, inte minst från Jönköpings Simsällskap (JSS) som har en omfattande och framgångsrik tävlingsverksamhet.

På ledningsutskottets senaste möte, där alla partierna utom Vänsterpartiet är representerade, har ledamöterna kommit överens om hur de ska gå vidare med badhusen.

Annons

Annons

– Vi har beslutat att vi måste göra något åt våra bad snart och att vi ska ta ett helhetsgrepp över alla tre baden. Och vi är också överens om att vi inte behöver ett nytt äventyrsbad, säger Ann–Marie Nilsson.

Vi är överens om att inte satsa på ett äventyrsbadet, säger Ann–Marie Nilsson (C), ordförande i ledningsutskottet.

Motiveringen är att det finns många äventyrsbad i närheten av Jönköping. Jönköpingsborna åker exempelvis redan till badhuset i Skövde och om knappt två år är danska Lalandias och Motala kommuns satsning på ett stort vattenland för två miljarder kronor klar.

– Vi kan inte bygga besöksnäring på ett nytt äventyrsbad utan det handlar om att prioritera. Vi vill ha bad för motion, simning, föreningsverksamhet, simundervisning och för JSS. Vi kan behöva mer vattenyta eftersom simundervisningen är jätteviktig, säger Ann–Marie Nilsson.

Talar ni om renovering av Rosenlundsbadet eller ett helt nytt badhus på Rosenlund?

– Det vet vi ännu inte. Vi har beslutat att ge stadskontoret och berörda politiska nämnder uppdraget att göra en omvärldsbevakning och leta efter smarta och kostnadseffektiva lösningar. Vi vill också ha en ny utredning om baden och den utredningen ska det vara tempo i, säger Ann–Marie Nilsson som tycker att det underlag som finns är för litet.

Annons

I slutet av år 2014 presenterades en utredning om Rosenlundsbadet. Då skulle en renovering gå på nästan 300 miljoner kronor. En komplikation om Rosenlundsbadet skulle renoveras är att JSS i så fall måste flytta sin verksamhet under byggtiden på cirka tre år.

Annons

I den tidigare utredningen presenterades en lösning där Attarpsbadet och Brunstorpsbadet skulle byggas över med en tältliknande konstruktion. Att göra det över två utomhusbassänger kostade då drygt 17 miljoner kronor. Det här är en lösning som JSS är emot. Föreningens klubbchef Christin Berglund har hela tiden sagt att man önskar ett nytt badhus, en renovering skulle äventyra föreningens verksamhet.

Det är dyrt att renovera och bygga badhus. Ett nytt badhus, som inte är ett äventyrsbad, kostar minst en halv miljard kronor.

LÄS MER: Bakgrund: Nybygge eller renovering

LÄS MER: Alla kan inte bygga badpalats för en halv miljard

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan