Annons

Annons

Annons

Se en av Sveriges finaste kyrktuppar på nära håll

Text

Den gyllene tuppen som vakar från toppen av Ölmstads kyrka har blivit nominerad som en av Sveriges finaste.

– Jag tycker att den förtjänar att vinna, säger Åke Haraldsson.

Inbäddat innehåll

För 40:e året i rad korar tidningen Land Årets Kyrktupp. Läsare har skickat in bilder för att nominera fina kyrktuppar landet över och bland de åtta utvalda finns tuppen på toppen av Ölmstads kyrka. Nu är det upp till svenska folket att rösta fram en vinnare på tidningens hemsida.

Annons

Annons

Det är Åke Haraldsson, ordförande i kyrkofullmäktige i Skärstad-Ölmstads församling som har nominerat den gyllene tuppen.

– Ska jag vara ärlig så var det av egoistiska skäl, jag hör ju till församlingen och vill uppmärksamma vår vackra kyrka. Men jag tycker också att den är väldigt fin, säger han och skrattar.

Den gyllene tuppen som är en av finalisterna i Årets Kyrktupp. FOTO: PÄR GRÄNNÖ

– Det är en fin kyrka, som är populär för bröllop. Precis lagom stor för dem som inte vill ha något för stort, berättar Åke Haraldsson. FOTO: PÄR GRÄNNÖ

Senast år 2000 förgylldes tuppen, i samband med att resten av kyrkan renoverades, så den glänser fint. FOTO: PÄR GRÄNNÖ

Ölmstads kyrka byggdes på 1100-talet, men tuppen kom till först runt 1730. Det är en koppartupp som förgyllts senast för bara 18 år sedan. Så den glänser fint och syns på långt håll när solen skiner.

– Att man har tuppar har att göra med Petrus, hur tuppen gal för honom, förklarar Åke Haraldsson.

– Tuppen symboliserar också vaksamhet, där den står på toppen av tornet. Vår tupp är dessutom lite speciell, eftersom den också har en sol ovanför, säger Cristina Virdung, församlingens komminister.

Annons

När Lands läsare fått säga sitt, koras Årets Kyrktupp i augusti.

Annons

– Det är roligt att kunna uppmärksamma församlingen. Det är inte bara tuppen som är fin, också kyrkan och omgivningarna är väldigt vackra, säger Åke Haraldsson.

– Vi är förstås stolta och glada att vi är finalister. Vi hoppas att vi vinner, säger Cristina Virdung.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan