Annons

Annons

Annons

Nässjö Centrum

Klart: 18 års fängelse för mordet på Nässjö Steakhouse

Text

Den tidigare ägaren av Nässjö Steakhouse döms till 18 års fängelse för mordet på en 25-årig man som jobbat för honom på restaurangen.

Domen för mordet på Nässjö Steakhouse blev 18 års fängelse.

Den 10 januari miste en 25-årig anställd sitt liv i kallförrådet på Nässjö Steakhouse. Den efterföljande obduktionen visade att han fått 18 knivhugg. Han förblödde på sin arbetsplats. Restaurangens tidigare ägare och mannens tidigare arbetsgivare greps och anhölls senare.

Annons

Under rättegången försvarade sig den mordmisstänkta 45-åringen med att han handlat i självförsvar. Den uppgiften sätter tingsrätten mindre tilltro till.

Annons

Ifrågasätter uppgifter om nödvärn

När hans berättelse om vad som hände i kallförrådet jämförs med journalanteckningar över hans egna skador, stämmer det inte överens enligt tingsrättens bedömning. Jämförs sedan hans uppgifter med den döde mannens skador, är skillnaderna uppenbara. Antalet skador på 25-åringens kropp och den kraft som krävts talar för att den mordåtalade inte handlade i självförsvar. Den bedömningen gör tingsrätten.

I stället anses dådet ha varit planerat. Mannen hade en kniv gömd i jackärmen redan när han kom till sin tidigare restaurang. Det finns bevis för att han var upprörd när han gick hemifrån.

Anses inte agerat i hastigt mod

Våldet bedöms ha börjat så gott som omedelbart sedan de två männen kommit ut i restaurangens kallförråd. Utredningen visar på att det bara går några få minuter från att de lämnar kassan där 25-åringen tagit betalt av en kund, till dess att förbipasserande hittar honom blödande vid kallförrådets ytterdörrar mot gågatan.

45-åringens agerande bedöms som målmedvetet. Tingsrätten ser inte att han agerat i hastigt mod, snarare tvärtom. Gärningen bedöms som mord, det finns inga förmildrande omständigheter för att döma mannen för dråp.

Att 45-åringen beväpnat sig bedöms som en försvårande omständighet. Likaså att 25-åringen varit vid medvetande till dess att han förblödde. Han anses ha tillfogats stort lidande och dödsångest.

Annons

Dokumenterad psykisk ohälsa

Tingsrätten finner att gärningen är tillräcklig grov för att utdöma livstids fängelse. Den mordåtalade ansågs vare sig då eller nu lida av någon allvarlig psykisk störning. Samtidigt ser tingsrätten att hans psykiska hälsa kan ha spelat in i hans agerande. Tingsrätten delar därför åklagarens bedömning, och dömer den tidigare restaurangägaren till 18 års fängelse. Det är den längsta strafftiden för mord, där det inte finns några försvårande omständigheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan