Annons

Annons

Annons

Jönköping landsbygd väster

Här lyfter planet med brandmännen

Text

Vid lunchtid på söndagen flög brandmän från Jönköpings län till skogsbränderna i norr. Brandmännen flögs från Jönköping Airport i ett Herculesplan som Försvarsmakten satte in.

Inbäddat innehåll

Ett 50-tal brandmän från Jönköping län är på väg för att hjälpa till med släckningsarbetet vid de stora skogsbränderna. Försvarsmakten stöttade räddningstjänsten genom att transportera räddningspersonalen till platsen via ett Herculesplan på söndagen. Med sig har de också 15 medlemmar från Frivilliga Automobilkåren (FAK), som ska hjälpa till kring bränderna.

Räddningspersonalen ska lösa av personal från Jönköpings län som befunnit sig på platsen sedan i mitten på . De som varit på vilka kommer att flygas hem med samma Herculesplan för att kunna komma hem och vila och återhämta sig.

Annons

– Vi vill ha så mycket personal i drift så länge som möjligt och det är därför vi gör bytet i Östersund. Det ska gå så snabbt som möjligt. Skickar vi hem brandmän utan den nya styrkan har vi ett glapp på sex, sju timmar, säger Jonas Petri, räddningschef i Jönköpings län..

Annons

– Styrkan som är där uppe nu är insatt vid en skogsbrand i Gällö, så det blir där vi tar över. Branden ska vara kontrollerad, men det är inte riktigt eftersläckningsarbete än. Det brinner och ryker fortfarande ordentligt, Anders Björk, räddningschef i Värnamo kommun.

Tillsammans med Östergötlands och Kalmars län planerar nu Jönköpings län att kunna bemanna vid skogsbränderna till mitten av augusti. I väntan på planet satt fem brandmän från räddningstjänsten i Gränna-Visingsö runt ett bord. De hade avbrutit sin semester för att hjälpa till och fick på morgonen reda på att de skulle flyga upp vid lunch.

– Just nu är det mest spännande, känner jag. Framför allt nu när vi gick ifrån planen att åka buss och istället får flyga, säger en av dem.

Strax innan planet skulle landa började passagerarna röra sig ut mot landningsbanan. Ett glatt rop hörs från en av brandmännen:

– Nu jävlar händer det, en sån här chans får man bara en gång i livet!

Planet landade på Jönköpings flygplats 13:15. Då stod brandmän och frivilliga redo med packning för att snabbt hjälpa militärerna att lasta flyget för att komma iväg.

Inbäddat innehåll

Försvaret svarade på lördagskvällen ja på en begäran från räddningstjänsten i Jönköping om hjälp att transportera brandmän till de skogsbrandsdrabbade områdena i norr.

– Beslutet togs ganska sent på kvällen. Att vi tar detta beslut är för att räddningstjänsten begärt stöd till transport, en begäran som görs inom lagen om skydd mot olyckor, säger Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör i Försvarsmakten.

Annons

Annons

Efter knappa 25 minuter var flygplanet åter i rullning. Flygtiden beräknas till ungefär en och en halv timme till Östersund. Därefter blir det ännu en snabb landning för flyget. Brandmännen från Jönköpingstrakten som arbetat med bränderna sedan i torsdags ska med samma flygplan tillbaka för att vila. De beräknas landa vid 18 ikväll.

Inbäddat innehåll

De femton personer som åker med från Frivilliga Automobilkåren kommer framförallt hjälpa till med transporter.

– De kommer köra med bandvagnar och lastbilar för att bidra med bränsle, mat och vatten för att dricka och för att släcka med. Dessutom har vi ett fältkök för 200 personer, där det går åt mycket personal. Det är fantastiskt att kunna delta med en sådan här insats och vi får nya medlemmar varje dag, berättar Bill Skoglund, chef över de frivilliga i AFK.

Annons

Annons

Anders Björk, räddningschef i Värnamo kommun.

Bill Skoglund från Frivilliga Automobilkåren.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan