Annons

Annons

Annons

Bosebygd

Mullsjöbrandman brändes i ansiktet – fortsatte kämpa

Text

Brandmannen Eddie Ericsson från Mullsjö fick första gradens brännskador vid en räddningsinsats i Bräcke, Jämtland, under tisdagen. Någon timme senare var han tillbaka vid branden för att fortsätta släckningsarbetet.

– Jag vill bidra, så det var självklart att åka tillbaka, säger han.

En helikopter samlar vatten för att bekämpa skogsbranden på Grötingenberget i Bräcke. Det är denna brand som Eddie Ericsson från Mullsjö har varit med och bekämpat under veckan.

Händelsen inträffade under tisdagen, vilket SVT Nyheter Jönköping var först med att berätta om.

Annons

Annons

Eddie Ericsson skulle fylla på bensin i en motorspruta som pumpar vatten ut till begränsningslinjen när ångor och spill fattade eld. En låga flammade upp och svedde honom i ansiktet. Även motorsprutan fattade eld.

– Den första tanken var att ta mig därifrån och se över så att jag själv var okej och att inga kläder brann. Jag backade bort från platsen, säger han.

Svedd i ansiktet

Motorsprutan hade börjat brinna och Eddie Ericsson kontaktade kollegor som tog med sig brandsläckare för att kunna släcka elden. Själv blev han körd till en distriktsläkare i Gällö som konstaterade att han hade fått första gradens brännskador.

Han hade blivit svedd i ansiktet, i skägget och i ögonbrynen. Även kinden fick ett litet brännskademärke.

– Jag var väl ganska lugn när vi åkte, kollegorna hade sagt att det inte såg så farligt ut, säger han.

Åkte tillbaka

Pumpen försörjde en stor del av begränsningslinjen som man upprättat för att hålla skogsbranden i schack. Just på den platsen brann det inte, berättar Eddie Ericsson, men av någon anledning fattade ångorna och spillet från bensinen eld ändå.

Efter besöket hos distriktsläkaren åkte han raka vägen tillbaka till platsen för att fortsätta arbetsinsatsen.

– Vi var ju där uppe för att släcka så då måste man ta bort att det har hänt och fokusera på att vara med ute igen, säger han.

Räddningsenheten som han ingick i åkte sedan hem på torsdagen. Nu har han tagit en kortare semester men vill fortsätta bidra med bränderna i Mellansverige.

Annons

– Jag har anmält mig att åka upp igen nästa vecka och hoppas att jag kommer med, säger Eddie Ericsson.

Annons

Kommer att se över händelsen

Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– I den aktuella situationen kunde han inte ha gjort något annorlunda, pumpen var han tvungen att hålla igång, men vi kommer se över det här, säger Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings län.

Jönköpings län har skickat flera brandmän och frivilliga till de stora bränderna i mellersta Sverige. Enligt Göran Melin är det första gången som någon blivit skadad.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan