Annons

Annons

Annons

Moderatpolitikern Håkan Jansson är död

Text

Moderatpolitikern Håkan Jansson från Mullsjö är död efter att ha kämpat mot sjukdom i flera år.

– Han var en stor man i Moderaterna och en väldigt stark personlighet. Våra tankar går till familjen, säger Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande.

Håkan Jansson grundade Moderaternas ungdomsförbund i Mullsjö i början av 1970-talet. Sedan dess har han varit aktiv politiker genom hela livet.

Lars Samuelsson, ordförande för Moderaterna i Mullsjö kommun, nåddes av dödsbeskedet under tisdagsmorgonen.

– Det är en stor förlust för partiet, framför allt det lokala. Han har varit en frontfigur här i många år och var en väldigt folklig person, säger han.

"Duktig på att se alla"

Håkan Jansson hade hunnit lämnat sina offentliga uppdrag, men tidigare har han bland annat varit kommunalråd i Mullsjö kommun, ordförande i landstingsstyrelsen (senare regionstyrelsen) och styrelseledamot i Svenska kommunförbundet.

Annons

Annons

– Han gick från en bakgrund som truckförare i lokal industri hela vägen till regionråd. Det är en fantastisk resa som han har gjort, säger Lars Samuelsson.

Moderaten Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län, tog över posten efter Håkan Jansson när han valde att avgå för drygt två år sedan.

– Han var duktig på att se alla. För honom spelade inte titlar någon roll, det tycker jag är en fin egenskap. Sedan var det roligt att vara med Håkan, det hände alltid något. Han hade alltid en historia på lut eller en diskussion om något, säger hon och fortsätter:

– Våra tankar går till familjen som har förlorat sin högt älskade make, far och morfar.

Hon berättar att regionstyrelsen kommer att hedra hans minne med en tyst minut på nästa styrelsemöte.

Prisad för sitt engagemang

För bara någon månad sedan tilldelades han Gösta Bohman-medaljen för sitt mångåriga och aktiva arbete inom Moderaterna.

– Jag hade förmånen att vara med när han fick den och han var väldigt glad över det här. Det var roligt att se, säger Lars Samuelsson.

Även Gottlieb Granberg, förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län, var med när Håkan Jansson tog emot medaljen. Han berättar att sjukdomen fanns närvarande även om han försökte vara som vanligt.

Annons

– Vi var och hälsade på honom i Mullsjö och det var sista gången vi träffades. Jag förstod att det måste ha varit tungt för honom även om han inte visade det, säger han.

Natten till tisdagen avled Håkan Jansson efter att ha kämpat mot sjukdom i flera år. Han blev 68 år gammal.

"Inatt har vår älskade make, pappa, svärfar och morfar Håkan somnat in efter en lång kamp mot sin sjukdom - en kamp som har varit så mycket svårare än vad han visat utåt. Nu ser han nog till att diskussionerna går höga i himlen men här på jorden har han lämnat ett evigt tomrum", skriver familjen på Håkan Janssons Twitterkonto.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan