Annons

Annons

Annons

Bosebygd

Följ med in i trägubbarnas värld

Text

Under många år har Lars Axenfjords trägubbesamling stadigt växt och nu har han omkring 2 000 figurer. Berättelserna, hantverket och de små detaljerna i träet är sådant som fångar hans uppmärksamhet.

Lars Axenfjord har samlat träfigurer i 55 år. I helgen har han öppet i museet för att visa upp sin stora samling.

En stol ligger vält på golvet inne i saloonen. Mannen som nyligen satt på den riktar en pistol mot personen framför sig. På bordet mellan dem ligger spelkort uppslängda och om man tittar noga ser man att både personen med pistolen och mannen mitt emot har spader ess framför sig.

Vid baren står samtidigt bartendern och ska servera någon som halvligger över bardisken. Längst fram sitter en person med huvudet djupt lutad i ena handen.

– Titta på hans ögon, där sitter han mitt i allt det här. Den här är gjord av en av landets bästa träkonstnärer, det händer så mycket och det är så många detaljer, säger Lars Axenfjord.

Annons

Annons

Han lutar sig över montern. Studerar träfigurerna och berättar om scenen som utspelas där inne. "Saloonen" som den heter är gjord av Ingvar Johansson i Motala.

I "Saloonen" finns många detaljer att titta på. Den uppmärksamme kan se att personen som är efterlyst på väggen återfinns i lokalen.

Tappat räkningen

Inne i Museet Svenska trägubbar i Mullsjö har Lars Axenfjord samlat närmare 2 000 figurer, tror han.

– Jag har för många, jag har tappat räkningen för flera år sedan, säger han.

Flera av figurerna är gjorda under 1900-talet, men det finns trägubbar som inte är daterade och Lars Axenfjord tror att en del är gjorda redan på 1800-talet.

Tycker om hantverket

Fascinationen för trägubbar kom när han för 55 år sedan köpte sina första figurer av en dåvarande kollegas pappa, som var träkonstnär. Efter det har samlingen växt sig stor och fyller nu en lokal i Femman affärscentrum.

– Jag tycker om hantverket och hur konstnären får fram karaktären så att figurerna säger någonting. Det finns gubbar som är rätt så slätstrukna också, säger han.

Den första helgen varje månad håller han öppet mot en avgift för nyfikna besökare. Annars är det mest olika grupper som bokar tid för en visning på museet.

Figurer som spelar dragspel och dansar har tidigare stått på en dansbana. Lars Axenfjord köpte dem för att de var så udda, men nu har han lärt sig tycka om dem.

Annons

"Så fula att de blir bra"

I en glasmonter står hans mest utställda figurer. Det är personer som spelar och dansar, målade i olika färger. De har bland annat ställts ut på Nordiska museet, Liljevalchs och Göteborgs konstmuseum.

Annons

Varför just de har blivit så populära på museer runt om i Sverige vet han inte. Lars Axenfjord själv beskriver figurerna som naivistiska. Han ler när han visar dem.

– De var udda så jag var tvungen att köpa dem, de är så fula att de blir bra och jag har lärt mig tycka om dem, säger han.

Det senaste tillskotten till samlingen är en renraid med tio figurer.

I samlingen finns även Lars Axenfjord själv avbildad. Här återfinns en träfigur av honom som håller en träfigur som håller en träfigur.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan