Annons

Annons

Annons

Österängen

De fyllde en vägg och en sommar med färg

Text

Redan andra året nästan dubblar Österängens konsthall längden på sitt populära sommarhäng för barn.

– Det är kul att det var så mycket större i år. Att kommunen ser vad som behövs och satsar, säger Karin Johansdotter.

David, 8, var en av dem som testade att måla en tavla med hjälp av pilkastning, på Österängens konsthalls avslutningsfest för sommarhänget, under fredagen.

Karin är en av dem som arbetar med barnverksamheten på Österängens konsthall och som under lovet, tillsammans med Astrid Lagerqvist och Maguy Khoury, drivit sommarhänget utanför Birkagården.

I snitt ett tjugotal barn har varit där varje dag de fyra dagar i veckan i sju veckor som man har haft öppet.

Yasmin Warsame, 11, är en av dem som kommit hit flera gånger, bland annat för att pyssla.

– Jättekul, för om man inte har något att göra hemma kan man alltid gå hit, säger Yasmin.

Stolt visar hon upp en blomkruka med vattenkulor, som hon har gjort.

Annons

Under hänget har deltagarna också fått måla en husväg med gatkritsprayfärg, som går att ta bort med vatten. Under fredagens avslutningsfest sprakar barnens färger från centrumfasaden, trots nattens skyfall, än. Och vinkar till Carolina Falkholts fantastiska muralmålning från 2017, ett stenkast därifrån.

Annons

Det har, på grund av värmen, blivit mycket vattenlek under Österängens konsthalls sommarhäng. Men barnen har också fyllt en hel vägg med färg, odlat chili, jordgubbar och tomater, och gjort små skulpturer i lera. En fest under gårdagen fick avsluta det lyckade projektet.

Premiäråret i fjol höll man ”bara” igång fyra veckor, men kommunen såväl som Vätterhem verkar uppskatta att det finns något att göra här, menar Karin Johansdotter.

– Det har varit värt väldigt mycket tror jag, att det finns någonstans att gå, säger Karin.

Hon avbryts av två killar som kommer rusande.

– Vi skulle hämta cola. Kolla din mobil om du inte tror oss!

Det behövs inte.

Pojkarna får drickan och återvänder till kiosken inne på området en bit bort. Kiosken ska snart rivas och de gästande konstnärerna Anton Wiraeus och Ossian Theselius har i sommar haft i uppgift att samla åsikter kring vad Österängsborna vill ha där istället. Utställningen med resultatet kommer att visas i konsthallen, som lämpligt nog också kommer att fungera som förtidsröstningslokal inför valet 9 september, 18 augusti till den 30 september.

Intressanta vid val

Konsthallschefen Johanna Linder konstaterar lite trött att när det är valår dras såväl politiker som medier till områden som Österängens, där få röstar. För att berätta om problemet.

Själva vill de med sin verksamhet vara ett betydande inslag här - jämt.

– Jag tror väldigt mycket på gräsrotsengagemang. Lokal organisering. Och den här sommaren mer än någonsin, säger Johanna Linder.

Annons

När det låga valdeltagandet lyfts fram måste man också fråga sig varför det ser ut så, tycker hon. Och vad man kan göra åt det.

Annons

– Kan vi på det här sättet få barn att förstå att de har makt redan som små, att de kan påverka, så betyder det otroligt mycket, säger Johanna och syftar på ÖK Kids sommarhäng såväl som workshopsen med konstnärerna utifrån.

Aya Alfaki älskar att måla. Under fredagen gjorde hon det genom att kasta pil.

Aya Alfaki, 12, berättar att hon i sommar har gjort en skulptur i lera.

– Det var roligare än jag trodde. När man äntligen kunnat få konturerna. Och detaljerna. Då var det kul.

När JP:s team har fått svara på frågor om vad vi jobbar med berättar Aya om sin plan:

– Jag vill bli ultraljudsläkare. Ha den där maskinen på magen och säga att de ska ha barn. Jag vill se glädjen.

Inga konstnärliga drömmar?

– Jo, jag älskar att måla också. Men det kan jag ha som hobby, säger Aya.

Glatt skapande

Konstpedagogen och konstnären Maguy Khoury konstaterar att barnen som normalt besöker konsthallen på söndagar skapar på ett fritt sätt, i vilka former de vill. De kan inspireras av de befintliga verken, men skapar ofelbart något eget sedan.

Under sommaren har hon imponerats av flera av deltagarna på hänget, som också här varit fria i sina uttryck samt i val av material.

– Jag gillar mycket att de använder allt. Det finns några jätteduktiga men det viktiga för mig är inte att det är skola, som lektioner, utan att de kommer med ett leende och går med ett leende, säger Maguy Khoury, och ler stort.

Astrid Lagerqvist inspirerades till tavlan av filmen ”En prinsessas dagbok 1”, där en mamma fyllde ballonger med färg, som dottern sedan skjuter prick på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan