Annons

Annons

Annons

Jönköping

Sportfiskarna öppnar lokalt kontor - vill att fler ska fiska

Text

Nu satsar förbundet Sportfiskarna på Jönköping, med ett nytt kontor och aktiviteter för att fler barn och ungdomar ska börja fiska. Nu drar de igång med en fiskevecka som avslutning på sommarlovet.

Ett foto som Oscar Trowald tycker fångar ett av Sportfiskarnas viktigaste fokus: fiskeglädjen.

Förutom fiske arbetar också förbundet med fiske- och vattenvård.

Annons

Annons

Under måndagen öppnar förbundet Sportfiskarna ett regionkontor i Jönköping. De är ett förbund som jobbar med fiskeaktiviteter, tävlingar och vattenvård.

– Vi kommer att ha två personer på plats på kontoret, som ska jobba med fiskevård och med aktiviteter för barn och ungdomar. Vi jobbar också mycket med integration och alla som vill chansen att testa fiske, säger Oscar Trowald, nationellt ungdomsansvarig.

Sportfiskarna är ett förbund som organiserar 60 000 medlemmar i landet. I Jönköping kommer de bland annat att anordna fiskekvällar där ungdomar kan dyka upp och fiska tillsammans.

– Lokalt arbetar vi med att återställa våtmarker och ta bort hinder för fiskarna, så att de kan ta sig till områden för att leka och föröka sig.

Premiärvecka med aktiviteter och tävling

Förbundet organiserar aktiviteter under skolloven och inleder på måndag sin första Fiskelovsvecka i Jönköping.

– Det blir några dagar vardera i Munksjön och Bunn, där man får lära sig det grundläggande i hur man fiskar både från båt och land. Det blir första gången men med ambition att göra veckan återkommande, förklarar Oscar Trowald.

Som avslutning av premiärveckan hålls den nya fisketävlingen Smålandsborren på söndagen den 19 augusti. Då krävs ingen föranmälan och vem som helst kan vara med.

– Det blir tävling i street-fiske, där man står på trottoaren inne i stan och fiskar i Munksjön. Man ska mäta fisken, ta en bild och sen kasta tillbaka den.

Annons

Vinnaren blir den som fångat de tre abborrar med den längsta sammanlagda längden. Tävlingen kommer sedan arrangeras en gång om året, men kanske flytta runt till olika platser i Småland.

Annons

Förbundet själva beskriver sportfiske som "en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter", med sina två miljoner utövare. I den statistiken räknas dock alla som fiskar minst en gång under året med spö, lina och krok.

– Men 400 000 - 500 000 personer säger att de har sportfiske som sitt absolut största intresse.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan