Annons

Annons

Annons

Fåglabäck

Lean produktion och fokus på nya bostäder

Text

Såväl fabriken som bostadsenheterna har byggts om. Det har hunnit hända en hel del på Zenergy sedan vårt första besök i början av december 2016.

Zenergys vd, Olle Magnusson, visar gärna upp den nya Lean-anpassade produktionslinan med 17 stationer.

Då var det, med undantag för några enstaka mindre projekt, ganska tomt i fabriken. Därefter har vi bland annat berättat om hur företaget K-fastigheter gavs möjligheten att förvärva en majoritetspost i företaget i utbyte mot en order på 750 lägenheter över fem år. Den möjliga storordern har tvingat Zenergy att effektivisera produktionen.

Läs mer: Stororder ökar behov av fabriksyta och personal

Annons

Zenergys fabrik i dag. Det öppna landskapet har ersatts av ett lägenheternas löpande band, med korridorer emellan.

Annons

Så här såg det ut 2016. För att få mer plats har lagret på bilden flyttats till ett plasttält bredvid fabriken.

Löpande band

– Fabriken är ombyggd enligt Lean med en löpande band-liknande produktion, där enheterna passerar 17 olika stationer, fördelade på fem zoner i fabriken. Det går att göra när vi bygger 750 standardiserade bostäder motsvarande nästan 1 900 modulenheter, säger vd Olle Magnusson.

Den så kallade Zenergy Residence-bostaden ser ut som en vanlig lägenhet. Åtminstone i jämförelse med det ”penthouse” som presenterades 2016. Där handlade det om så kallat Compact Living.

Zenergys fabrik i Skillingaryd uppfördes ursprungligen av Wattenskärteknik, som i dag är nedlagt. Under våren gjordes en komplettering med ett par lagertält, mellan fabriken och vägen i överkant.

Ändrar inom ledningen

Det har hänt saker även inom ledningen för Zenergy. Vice vd Robert Gurbin har sagt upp sig och ersatts av Magnus Hjalmarsson, som även är ansvarig för ekonomin inom koncernen, Staffan Ivarsson har anställts som fabrikschef, medan Morgan Ihreborn har utnämnts till produktionschef. Peter Koski står kvar som marknadsansvarig medan Johan Olofsson har anställts som ansvarig för affärs- och produktutveckling samt chef för teknik.

Annons

Läs mer: Nyrekryterar på flera ledande poster

Antalet tillsvidareanställda har från 2016 till 2018 gått från 7 till 16, plus ett par konsulter. Liksom då tas 45 fabriksarbetare från tre olika bemanningsföretag. Ambitionen är att tillsvidareanställa hälften av dessa om och när det går att hitta rätt kompetens.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan