I fredags fick Gehad Elsayed stipendium för sitt arbete med integration. Hon är en av de frivilliga ledarna som lägger sin fritid på att hjälpa ungdomar att hitta en bra väg.
– Det handlar ju egentligen om hur samhället kommer se ut i framtiden, säger hon.

Gehad Elsayed, som har blivit tilldelad Rotaryklubben, Jönköping Östers stipendium för sitt integrationsarbete på fritidsgården Underground på Råslätt.
I fredags delade Rotaryklubben, Jönköping Öster ut 2018 års integrationsstipendiet. Det är fjortonde året som stipendiet delas ut, för att uppmärksamma en person som gör stora insatser för integration. Gehad Elsayed blev då prisad för sitt arbete som frivillig ledare på fritidsgården Underground på Råslätt, där hon spenderar många helger och kvällar.
– Vi jobbar för att hjälpa ungdomar att välja rätt väg. Vi ger dem en trygg plats att vara, så att de inte behöver vara ute på kvällarna och råka ut för problem, berättar hon efter att ha tagit emot sitt pris.
Annons
Underground startades för 12 år sedan och har bara växt sedan dess. Peter Magnusson, som varit med sedan starten, var den som nominerade Gehad Elsayed till Rotaryklubbens stipendium.
Annons
Gehad Elsayed bor i nuläget inte i Jönköping, eftersom hon studerar till receptarie på Göteborgs Universitet, men planerar att flytta tillbaka till Jönköping när hon är färdig med utbildningen. Dessutom börjar hon snart sista året på Undergrounds ledarskola.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och detta handlar ju egentligen om hur samhället kommer se ut i framtiden. Jag ville vara med och bidra till en skillnad. I gymnasiet började jag övningsköra med Peter och då började han tjata om ledarskolan för mig.
Övningskörning är en av de saker som fritidsgården kan hjälpa till med, för de som inte har föräldrar som kör eller ingen anhörig som kan. Med fler och fler frivilliga har organisationen över tid växt och kunnat hjälpa till på flera områden. Nu har de läxhjälp, samtalsstöd och kan föra ungdomarnas talan om de inte får respekt eller hjälp som de behöver i skolan.
– När jag är på fritidsgården brukar jag mest hänga med tjejerna. Har en fotostudio där jag brukar fota dem eller låta dem testa själva och ge dem mycket komplimanger. Jag håller också allt under kontroll, så ingenting spårar ur, berättar Gehad Elsayed.
Genom att dela med sig av sitt eget liv kan hon också inspirera och pusha dem som inte vågar ta steget att studera vidare efter gymnasiet.
– Jag vill visa att de kan flytta till en annan stad om de vill plugga vidare, fast det kanske är svårt att tänka sig i vissa kulturer. Då hjälper vi dem att prata med föräldrarna och visa att det inte är så farligt som de tror. Det har ju gått bra för mig.
Annons
Annons

Ella Fronczak och Dhan Åstrand lämnar över stipendiet till Gehad Elsayed.
Nominerad för att hon vågar ta plats
Peter Magnusson nominerade Gehad Elsayed till stipendiet för hennes starka personlighet och mod att ta plats inför ungdomarna. Han berättar om en händelse som han bevittnade från runt hörnet, som fortfarande får honom att le:
– För ett eller två år sedan när hon var ganska ny i ledarskolan kom det in två stora, stöddiga killar. Den ena tyckte att en mindre kille stod i vägen och smällde till honom i huvudet. Då gick hon fram och sa att han skulle gå. Han arg och började skrika att "tjejer ska hålla käften, ingen tjej ska säga till mig". Gehad gav honom en sån uppläxning att han började gråta, han blev nog så chockad att en tjej var så stark i sig själv trots att han var större och vågade stå upp emot honom.
Han säger att tjejerna är en viktig del i att förändra Sveriges förorter och förbättra integrationen. Då tycker han att förebilder och stöd från tjejer som Gehad Elsayed behövs.
– Många tjejer som jag träffat vänder sig till mig när de har det svårt. Jag skriver mycket med dem på sociala medier även när de är utanför fritidsgården, då blir de glada över att någon tänker på dem när de har det svårt. Vissa tjejer bor i familjehem där de inte behandlas bra eller bröder som är väldigt styrande. Då känns det fantastiskt att kunna ge dem hopp och stöd, berättar hon.
Men oavsett tjej eller kille och vilken bakgrund man har, är man välkommen på Underground.
– Fritidsgården är öppen för alla. Svenske eller utländsk, det är ingen skillnad på de två.