Annons

Annons

Annons

Jönköping

Österängens konsthall inleder miljonprojekt

Text

Biologisk mångfald och offentlig konst i ett. Under nästa år kommer Österängens konsthall att inleda miljonprojektet "Naturen tar över" tillsammans med Biosfärområdet Östra Vätterbranterna för att utsmycka området.

– Förhoppningsvis kommer Österängsborna få nya grannar, säger Johanna Linder verksamhetschef på konsthallen.

Johanna Linder, verksamhetschef på Österängens konsthall.

Johanna Linder är i full färd med att fira med tårta när JP når henne på fredagseftermiddagen.

– Det här trodde man kanske inte för några år sedan. Vi har gjort en fantastisk resa från ett eldsjälsinitiativ till en instutition att räkna med, säger Johanna Linder.

Österängen, som började byggas på 50-talet, har nästan inga offentliga utsmyckningar idag. Det ska Österängens konsthall tillsammans med Biosfärområdet Östra Vätterbranterna nu ändra på. De har fått ett bidrag från statens konstråd om drygt 1,1 miljoner kronor.

Annons

– När den här utlysningen kom från Statens konstråd så förstod vi att de var ute efter nyskapande idéer och att utveckla begreppet offentlig utsmyckning. De flesta tänker ofta på en skulptur i brons på ett torg som har stått där i hundra år. Men det pågår en omförhandling av det begreppet och då tänkte vi att den här idén passar in helt perfekt, säger Johanna Linder.

Annons

Hon berättar också att konsthallen länge har haft kontakt med Biosfärområdet Östra Vätterbranterna, en projektgrupp bestående av bland annat myndigheter och föreningar. Men de har fram tills nu inte hittat något gemensamt projekt som kunde sjösättas. Men med projektet "Naturen tar över" föll alla bitar på plats.

– Här kan vi kombinera de här två sakerna, konst i offentliga rummet och biologisk mångfald. Det ska resultera i ett antal offentliga gestaltningar, det kan vara permanenta verk, semipermanenta verk och även tillfälliga verk. Det kanske inte måste stå i 100 år, det kanske finns en poäng att något finns ett tag, säger Johanna Linder.

Hon berättar att Österängen har många grönytor men att det är i stort sett döda ytor där inte så många arter trivs.

– Förhoppningsvis kommer Österängsborna få nya grannar, det är definitivt tanken.

Vad betyder offentlig konst för ett område?

– Jag tror att det betyder jättemycket för ett område på olika sätt. Det bidrar till att skapa identitet och definiera platser. Sen tror jag också att man inte ska underskatta signalen det ger, att någon bryr sig om området och att det finns en tanke.

Annons

Statens konstråd har också erbjudit sig vägledning och kommer att finnas med under hela projekttiden som beräknas vara hela 2019 och kanske en bit in i 2020, enligt Johanna Linder.

Även det kommunala bostadsbolaget Vätterhem är med på projektet.

– De går in med ungefär 100 000 kronor och det är fantastiskt. Vi har ända sedan starten av konsthallen haft ett jättefint samarbete. Sen kommer det här projektet även att inkludera deras personal på olika sätt, det är ju de som rensar rabatterna och klipper gräsmattorna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan