Annons

Annons

Annons

Sexhandeln i Jönköping

Kraftsamling mot människohandel och prostitution

Text

Jönköpings län inför regionkoordinatorer som kommer att samordna arbetet mot människohandel och prostitution i länet.

– Meningen är att de ska fungera som spindeln i nätet mellan olika myndigheter och förbättra det operativa arbetet, säger Madeleine Söderberg på länstyrelsen i Jönköping.

Läs mer: Så blev Frida en fånge hos hallicken: ”Det är pinsamt – men jag litade på honom”

Annons

Annons

Polisregion Öst är sist ut i landet, men nu får Östergötland, Jönköping och Sörmland också regionkoordinatorer som är en del i den nationella samordningen mot prostitution och människohandel.

Regionkoordinatorerna ska följa en individ som är utsatt för människohandel eller prostitution och se till att de får rätt kontakter med olika myndigheter.

– Det är komplexa och svåra ärenden, med många olika myndigheter inblandade, nu kan hjälpen till de utsatta fungera bättre, säger Madeleine Söderberg.

Läs mer: "En människa kan man sälja hur många gånger som helst"

Regionkoordinatorerna kommer även arbeta med att utbilda och fungera som stöd till polis och personal inom socialtjänsterna i länet.

– Det kan vara första gången som en socialhandläggare kommer i kontakt med en person som är utsatt för människohandel, då är det viktigt att de vet vart de kan vända sig.

I Jönköpings län kommer Charlotte Edlund och Lena Pettersson att arbeta som regionkoordinatorer.

– De har redan utgjort en spetsgrupp och arbetat länge med de här frågorna.

I orter som sedan tidigare infört regionkoordinatorer har antalet upptäckta fall av och ingripanden mot människohandel ökat.

Annons

Läs mer: Prostitutionen är mer utbredd i Jönköping än i jämförbara städer

Prostitutionen ökar i mellanstora svenska städer och och Madeleine Söderberg ser införandet av regionkoordinatorer som en effektiv väg att nå de utsatta och på sikt minska problemet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan