Annons

Annons

Annons

Annons

Höghushotellet

Bygget av höghushotellet stoppas

Markarbetet för det kommande höghushotellet vid Tändsticksområdet har stoppats.

Annons

Markarbetet för det kommande höghushotellet vid Tändsticksområdet har stoppats, meddelar Jönköpings kommun. Anledningen är att arbetet orsakat sprickor i Regionens hus.

LÄS MER: Här spricker anrika Regionens Hus – se bilderna

Det var i förra veckan som arbetet vid Gradienten tillfälligt avbröts med anledning av att sprickor hade upptäckts i grannfastigheten Regionens hus.

– Man har provpålat tidigare men nu var det närmare huset. Sprickorna uppstod direkt när man slog ner sponten, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör på kommunen.

Annons

Annons

Innan arbetet påbörjades har alla närliggande fastigheter besiktigats, utifrån det har gränsvärden tagits fram för de vibrationer som uppstår vid pålning. Skanska, som är entreprenör, har hållit sig under gränsvärdena men sprickorna uppstod ändå.

– Det ska larma när man överskrider gränsvärderna men här har man inte överskridit dem. Så det är rimligt att anta att här kan behövas omkalibrering, säger Thomas Bergholm.

Oklart hur länge

Skanska meddelar att det inte varit fel på larmsystemet.

– Det är inget som fallerat. De arbeten som utförts har gjorts inom ramen för uppsatta gränsvärden men nu har det här uppkommit ändå. Varför sprickorna har uppkommit får utredningen visa, säger Annika Svensson, på Skanskas pressavdelning.

Skanska vill inte kommentera vad byggstoppet kan tänkas kosta och det är oklart hur länge byggstoppet kommer att gälla.

– Vi kan inte ge en tidsangivelse ännu. Det är många parter som är inblandade och vi måste göra en gedigen undersökning, säger hon.

Kulturmärkt hus

Framåt ska Skanska experter på grundläggning och konstruktion undersöka orsaken till att sprickbildningen inträffade. Sprickorna på huset ska åtgärdas och det ska säkerställas att arbetet kan fortsätta utan påverkan på intilliggande byggnader.

Regionens Hus är kulturminnesskyddat och därför är det extra angeläget att det inte skadas.

– Vår bedömning är att det inte är någon fara för huset, säger Thomas Bergholm.

Annons

Annons

Till toppen av sidan